Програма на сдружение BG Бъди активен

градска среда

Как сами да подобрите града си

 

Tактическият урбанизъм е отличен начин да се достигне до властите и да им се даде възможност да оценят успеха в дългосрочен план.

Тактическият урбанизъм  става все по-популярен. Този инструмент активно се използва в големите градове, когато има съмнение относно това, какво трябва да има в някой участък от улицата или когато по тази или друга причина там е възможно да се изгради временно обществено пространство.

Списанието Houston Chronicle дава страхотен пример за това. Жителите на Хюстън решили да успокоят трафика на кръстовищата и същевременно да повишат безопасността на улиците за пешеходците. Хората взели цветна лепяща лента, спрей и шаблони и буквално за 10 минути подобрили пространството около себе си. Резултатът бил моментален: шофьорите на автомобили се научили да спират много преди обновеното кръстовище, а пешеходците вече спокойно пресичали улицата.

Много от участниците в проекта отначало задавали въпроса: „А всъщност разрешено ли ни е да направим това?Могат ли жителите на града да лепят разни работи по платното и да рисуват маркировка?

Идеята за подобни проекти – нискобюджетни, бързи и работещи на принципа „направи си сам“ – не е нова. Самият термин „тактически урбанизъм“ започва широко да се използва от 2010 г., когато специалистът по градско планиране Марк Лайдън забелязал, че все повече и повече обикновени жители преобразяват градското пространство според своите нужди: организират самоделни велосипедни алеи, пешеходни пътеки с подобрена видимост, обществени пространства. Всичко това се прави с цел да се отнеме града от транспорта и да се върне на жителите му.

Спомняте ли си как Таймс Скуеър бе превърнат в пешеходна зона през 2009 г. Това се случи, след като отделът по транспорт на Ню Йорк анализира пътната ситуация и стигна до извода, че на Таймс Скуеър се случват твърде много произшествия. Хората дали възможност на някой да реши този проблем. Те барикадирали Бродуей, поставили маси на улицата и произшествията намалели. В резултат от това, улицата стана пешеходна зона – днес нюйоркчани дори не могат да си представят, че някога по Таймс скуеър са минавали автомобили.

Ето друг пример от Далас: двама жители на града получили разрешение от властите, привлекли доброволци и със събраните 1000 долара, за уикенда превърнали част от пътното платно в обществена зона. От четири лентовия път са премахнати двете платна и на появилото се свободно място има велоалея, кафене, озеленяване и даже пиано.

Но да се върнем към Хюстън. Това не е първият случай на прилагане на тактическия урбанизъм. Над подобряването на градската среда работят редица организации с нестопанска цел и дори специален отдел за трансформация на Хюстън.

През 2013 г. на една от централните улици в Хюстън е построен и парклет. Собствениците на автомобили негодували, тъй като били лишени от места за паркиране. Въпреки размера си, парклетът станал много популярен. Отличен пример за евтино благоустройство, което се харесва от всички.

Още един важен момент: тактическият урбанизъм е отличен начин за тестване и последващо внедряване на идеи, като при Таймс Скуеър. Това е начин да се достигне до властите и да им се даде възможност да оценят успеха в дългосрочен план. Не е маловажен и фактът, че самите жители влияят на това, което ще се получи в крайна сметка. А това укрепва доверието между тях и ръководството на града, което допълнително помага на това, техните идеи да бъдат чути.

Гражданите трябва просто да излязат на улицата и да почувстват положителния ефект от подобно благоустройство! За такова нещо не трябва да се организират скучни конференции, дискусии в интернет и други подобни неефективни методи.

Излезте на улицата! Само това!.

Тактическият урбанизъм мобилизира хората за промени. Той позволява да се тестват идеите в дългосрочна перспектива, като въвличат в този процес и властите.

Как мислите, дали е възможно това и в нашите градове?

 

Трансформирането на едно физическо пространство в такова, отворено към населението, оказа влияние върху цялостната обстановка в квартала. Множество интервенции  на градската среда целят да провокират обществото и институциите към определен пространствен и/или социален проблем. Общности на млади хора осъществяват съвместни проекти с цел формиране на качествена градска среда.

Нашият проект „_Място“ е насочен към прераждане на публичното пространство. Към изграждане, обновяване и облагородяване на междублокови площи и изоставени публични пространства. С него ние провокираме младите хора да излезнат извън своя дом, да изразят своите желания за това какво искат да има на въпросното място, а след това да участват в изграждането му.

Статията е превод от руски блог за урбанизъм varlamov.ru

No Comments

Post a Comment