Програма на сдружение BG Бъди активен

Как да започнем своите проекти, свързани с повторно използване на нещата…

Преизполването намалява значително боклука и замърсяването на средата, в която живеем. Спестява време, пари, енергия и природни ресурси.

 Виждали ли сте проект от типа „Направи си сам от нищо нещо“ , който ви е впечатлил и сте пожелали самите вие да направите? След това обаче, се вглеждате по-отблизо, проследявате стъпките и се отказвате, защото  нямате нужните инструменти и материали за изработката.

  Нека да ви разкажа как започнах аз.

  Първото и най-важното е да откриете своето вдъхновение. За мен това са моите деца. По-голяма част от проектите ми са свързани с изработването на интересни и образователни игри за тях, от най-различни предмети вкъщи, които иначе бихме изхвърлили. Децата са моите учители и вдъхновители. Зареждат ме с енергия и желание да творя.

И така, след като сте наясно с посоката, в която искате да тръгнете, моят съвет е да започнете с нещо малко. Започнете с проект, за който не са необходими много инструменти и материали, за да изградите увереност в себе си.

Важно е да изберете проект, с който ще се забавлявате и ще вложите в него уменията си. Ако можете да шиете или да плетете изберете проект, който включва тези умения. Ако са ви интересни оригиналните аксесоари, направете си такива. Ако имате нужда от контейнери за съхранение,  например, възможностите за повторно използване са безкрайни.

  Не се притеснявайте ако сбъркате. Това не е проблем.

  И не очаквайте да знаете всичко как се прави. Гугъл знае всичко и е ваш приятел. Много от моите идеи са взаимствани от различни платформи като Pintrest, YouTube, Facebook и т.н. Винаги обаче ги правя по мой начин и добавям нещо от себе си. Съчетавам няколко, на вид несъвместими идеи или просто следвам вдъхновението, което ме води.

  Посетете, най-близкия до вас, крафт магазин- разгледайте спокойно, вижте какви материали и инструменти има там, какво ще ви послужи и ще събуди креативността ви. Магазините за един лев, които по принцип не харесвам, защото са отражение на свръхпроизводството на пластмасови изделия, могат да ви бъдат полезни. В тях има инструменти и материали на достъпни цени.

  Да поговорим и за инструментите, които са ви необходими. С повечето от тях вие вече разполагате вкъщи. Най-важният за мен и мой най-добър приятел в изработването на моите проекти е силиконовият пистолет. Откакто го имам правя много повече неща. Дълго време мислех, че това е нещо много скъпо и недостъпно. Оказа се, че цената му е само 5 лв. Ниска цена за нещо, което си заслужава и е много полезно. С него можете да залепите почти всичко на всякаква повърхност. Консумативите му са също толкова достъпни като цена.

Други инструменти, които може да ви потрябват са макетно ножче, клещи, перфоратор и ножица.

 Няколко вида тиксо- обикновено, хартиено, монтажно, цветно и др.  Лепило-универсално и сухо.

Ако разполагате с всичко изброено можете да започнете вашите проекти за преизползване на непотребните на пръв поглед, предмети:

-Потърсете идеи за преобразуване и преизползване.

-Планирайте и си подредете всичко предварително.

-Сортирайте материалите за преизползване.

-Пригответе инструментите и сте готови.

  Можете да използвате много от нещата, които иначе изхвърляте ежедневно. Аз не изхвърлям почти нищо. Пазя си всичко-опаковки, шишета, кенчета, капачки, кашони, кутийки, консерви, тапи, картонени ролки и др. Винаги идва времето да им намеря интересен и оригинален начин да се преизползват.

Ако не сте сигурни от къде да започнете можете да разгледате моите идеи. Откриването на вълнуващ проект и стартирането му са първата стъпка. Вижте къде ще ви отведе креативността,но внимавайте,защото започнете ли веднъж,няма връщане. Още първия път, в който преобразувате нещо, което сте смятали за непотребно до този момент, няма да можете да спрете да търсите нови и полезни идеи. А ако по този начин намалите боклука, който изхвърляте в околната среда, удовлетворението ви ще е пълно. Започнете с проектите за преизползване още днес! Приятно творене!

No Comments

Post a Comment