Програма на сдружение BG Бъди активен

рециклираме по време на извънредно положение

Как да рециклираме по време на извънредно положение

Извънредното положение, в което се намираме вече повече от месец, ни предизвиква като общество: къде лежат истинските рамки на моралното ни отношение един към друг и към природата. Всички отбелязват със задоволство по-чистия въздух в градовете и намалените емисии от ограниченията, свързани с транспорта, а какво се случва с рециклирането?

Интернационалната карантина се отразява различно на отделните общества: за едни правилата остават същите, за други са валидни временни промени в начина, по който разделяме и изхвърляме отпадъка.

 • Ако тестът ви за коронавирус (COVID-19) е положителен, но състоянието ви позволява да сте у дома, не забравяйте: не рециклирайте и изхвърляйте боклука в добре затворен плик в общия отпадък*. Това се отнася и за всички почистващи и козметични средства, като мокри кърпички, носни кърпи и салфетки, посуда от картон и хартия и др. Ръкавици, маски и други форми на протекция също трябва да бъдат внимателно прибрани, а пликът, в който се намират, добре завързан или облепен, така че, нищо от него да не попада извън контейнера за отпадък. Рециклирането и събирането на отпадъка е услуга с висок приоритет в момента и е задължително да продължи да се осъществява ежедневно. Работещите в сферата са с високорискова професия така, както всички, които в момента трябва да продължат да ходят на работа извън дома си. Мислете за тях, когато изхвърляте отпадъци, които могат да се окажат заразни.
 • Повечето контейнери, туби, шишета и дозатори, които съдържат препарати за почистване и дезинфекция, могат да бъдат рециклирани, ако премахнете допълнителните елементи като дозатор за спрей или помпа и внимателно изплакнете контейнера от остатъците препарат. Не се рециклират туби от масла и мазни препарати.
 • Блистерите от лекарства не могат да бъдат рециклирани, въпреки, че на първи поглед най-често са съставени от пластмасова и метална (метално фолио) част. Стъклените шишета от лекарства, добре измити, могат да се рециклират (освободете ги от пластмасовите елементи като капачки и прилежащите им пластмасови половинки за запечатване, които остават край гърлото на шишето при отваряне).
 • Така ценената и търсена тоалетна хартия не може да се рециклира, въпреки подвеждащото „хартия“ в името си. Салфетки, кърпи, тоалетна хартия и кухненски ролки също попадат в категорията на нерециклируемия отпадък. Хартия, картон и други производствени на хартията, които са омазнени, не могат да се рециклират.
 • Кутии от доставки – броят на стоките, доставени у дома е увеличен многократно, тъй като ситуацията на извънредно положение налага онлайн поръчки и доставки за много от нещата, които сме свикнали да пазаруваме от магазина. Важно е да вземете категорично решение да ги рециклирате и да го отстоявате, тъй като събирането на разделния отпадък в домакинството ви може да се е удвоило и за вас да е по-лесно да слагате всичко в общия боклук. Измивайте пластмасовите кутии от доставената храна и сгъвайте до компактен вид кашоните и кутиите от хартия така, че да оставят място и за още в контейнера за рециклиране. Много граждани се оплакват, че контейнерите за рециклиране са препълнени, тъй като компаниите, отговорни за втория живот на отпадъка, не смогват с прибирането им. Улеснете ги, като сгъвате, смачквате и намалявате максемално обема на отпадъка.
 • Маски, ръкавици, пластмасови протектори и др. материали за обща протекция – правилният начин да ги изхвърлим е в контейнер за медицински отпадък, с каквито разполагат само болничните заведения. Това, което можете да направите от вкъщи е да събирате всички използвани предпазни материали в плик, който внимателно да опаковате и облепите, преди да изхвърлите в общия отпадък. Не позволявайте маските и ръкавиците да попадат на улицата, в градинките и навсякъде, извън контейнерите за боклук, тъй като освен, че са потенциално опасни, са трудно разградими и ще останат дълго там.

Вземете пред вид следните статистики за коронавируса /COVID-19, които налагат извънредни мерки:

Според статистиките към датата на публикация на тази статия, вирусът живее продължително върху различни повърхности: (Източник: KAB и New England Journal of Medicine)

 • Във вид на ареозол (при кашляне, подсмърчане, кихане и др.) – до 3 часа
 • Дрехи – от няколко часа до ден
 • До 4 часа върху медни повърхности
 • До 24 часа върху картон и хартия
 • Над 2 дни върху пластмаса и метал
 • До 4 дни върху гладка стъклена повърхност, напр. смартфон

Спазвайте всички препоръки за хигиена и предпазване на Министерството на Здравеопазването.

*Регулацията за COVID-19 и рециклирането от заразени лица е официално валидна за САЩ.

Източници: Keep America Beautiful; Waste Management

Адаптирано за България: Яна Якова

No Comments

Post a Comment