Програма на сдружение BG Бъди активен

Как да използваме повторно стъклените буркани и бутилки

 Интересни идеи за превръщането на стъклените буркани в забавни игри, красиви декорации и начин за съхранение и сортиране. 

 Всички използваме в ежедневието си стъклени буркани и бутилки. В тях обикновено има вкусотии като течен шоколад, фъстъчено масло, сладко, кисели краставички, чушки, домати и какво ли още не. Най-добрият вариант е ако имате баба на село, която отново да напълни бурканите. Ако нямате този късмет, вижте моите идеи за превръщането на бурканите в нещо забавно  и оригинално.

Сензорен буркан „Какво виждам“

Поставете в буркана най-различни малки предмети- топче, копче, количка, фигурки на животни и други. Покрийте ги с ориз, дребен боб, стиропор, малки топченца, цветни хартийки или друго, с което разполагате вкъщи. Аз използвах, оцветен с боя за храна, ориз. Направете си списък с малките предмети, за да насочвате детето какво търсим когато разклащаме буркана и да го увлечете в играта.

 Буркан „Скучно ми е“

По принцип вкъщи е забранено,  на някого да му е скучно. Искам децата ми да имат въображение и да могат сами да си измислят забавни занимания. Понякога обаче идеите се изчерпват. Тогава на помощ ще дойде този буркан с идеи. Можете да насочите предложенията към интересите на детето и заниманията, които знаете, че ще му харесат.

 Преспапие от буркан

Необходими са ви бурканче, фигурка на любим герой, глицерин и брокат в различни цветове. Залепете, с помощта на силиконов пистолет, фигурката за капака на бурканчето. Напълнете буркана с вода, сипете малко глицерин и брокат и затворете. Преспапието е готово и съм сигурна, че детето много ще му се зарадва.

Светещи буркани

 Можете да накарате бурканите да светнат като изсипете вътре съдържанието на една светеща гривна. Можете да добавите и малко брокат за повече блясък. Вярно, че светлината трае само няколко часа, но децата много ще харесат светещите буркани. Хубавото е, че можете да ги използвате отново и отново и винаги ще светят както първия път. Можете да ги използвате за пижамено парти, например. Или за парти на двора…

 Знаете ли, че бурканите са идеални за съхранение и сортиране. Тъй като имам доста различни материали вкъщи- кубчета, клечки,  мъниста и други,  имам нужда да ги сортирам, за да ги откривам по-лесно. Бюрото, на което работя няма чекмеджета и има достатъчно място в долната си част. С помощта на такер закрепих капаците на бурканите за бюрото. Постепенно ще добавям нови и така ще имам достатъчно място за всички дребни материали, с които работя.

 Бурканите с пластмасови капачки са идеални и за съхранение на козметични продукти- клечки за уши, памучни тампони и други. Можете да си направите и пълнител за течен сапун. Вземете помпичката от вече използвана туба. Пробийте дупка в капака и залепете помпичката със силикон. Знаете ли, че вече има магазини, от които директно да си напълните течен сапун и други козметични продукти във ваша опаковка, с което да намалите използването на пластмасовите опаковки. Е, вече си имате буркан, който лесно се почиства и може да се пълни отново и отново.

 Вярвате ли, че бурканите са страхотни опаковки за малки подаръчета-аксесоари, бонбони и други. Можете да ги преобразите като им поставите панделка, картичка и т.н. Като любител на сладкото, аз лично, бих се зарадвала много на бурканче с ръчно изработени шоколадови бонбони. Сигурна съм, че във всеки магазин от този вид ще се радват да поставят бонбоните във вашето, ръчно украсено, бурканче и така да си спестим техните пластмасовите или картонените кутийки.

 Вероятно сте се сетили за следващата ми идея- Свещници от буркани. Моите свещници украсих с брокат, който се залепи за поставена върху буркана, двойнозалепваща лента. Сякаш се получиха малко коледни, но ще си ги използвам с удоволствие, а като дойде времето и като празнична декорация.

 Бонус идея

Този път бонус идеята ми е за повторното използване на стъклените бутилки. От тях изработих тези страхотни вазички. Ако искате по-голям размер можете да използвате бутилка от вино, например. Аз използвах въженце от сизал, дънков плат от старите дънки и силикон, за да залепя всичко. Можете да видите как се изработват розичките от дънков плат в моя предишна статия в блога на Място България. Там ще откриете и шаблон. Така ще можете да си изработите цветята от снимките. Изработих ги специално за целта, за да ви дамонстрирам вазичките. Нямах истински цветя, а не харесвам изкуствените и така докато получа истински, които да поставя вътре ще се наслаждавам на тези, които си изработих.

 Изненадани ли сте от страхотният потенциал, който се крие в стъклените буркани и бутилки. Надявам се да харесате идеите ми и да опитате някои от тях. Очаквайте и следващата ми статия, в която ще ви покажа идеи за повторно използване на опаковките от храната за вкъщи…

Автор: Антония Мирева

No Comments

Post a Comment