Програма на сдружение BG Бъди активен

Как да използваме отново картонените ролки

 Креативни идеи за превръщането на картонените ролки в забавни игри и декорации.

Всички имаме в домовете си поне няколко източника на картонени ролки. На първо място това е тоалетната хартия. Картонени ролки остават и след употребата на кухненска хартия, фолио, тиксо и други. Не ги изхвърляйте, защото от тях можете да направите много забавни неща. Вижте моите идеи и няма да повярвате колко много възможности, да направите нещо интересно и уникално, сте пропуснали.

Забавни игри за децата

Игра с топчета

 Използвайте картонените ролки като тунели, през които да преминават топчета .С двойнозалепваща, монтажна лента залепете ролките като ги свържете една с друга в непрекъснат тунел.

 Можете постоянно да добавяте нови ролки и така тунелът ще става все по-дълъг и забавен за игра. Украсете ролките, за да се шарени и интересни за детето.

Прожектиране на картинки

 Необходими са ви ролки от тоалетна хартия, прозрачна, пластмасова опаковка, двойнозалепваща лента и флумастери. Изрежете кръгче от пластмасовата опаковка, нарисувайте луна и звезди, слънце, ябълка или нещо друго, което смятате, че ще е интересно на детето. С двойно залепваща лента залепете кръгчето за ролката. Готово! Трябва ви само фенерче и забавлението е гарантирано.

Светофар от картонена ролка

 Идеята за тази игра се роди докато наблюдавах играта на децата ми. Синът ми беше хванал ръката на сестра си и чакаха светофарът да светне зелено, за да преминат. Разбира се, светофарът беше въображем. На мен ми стана много интересно и реших да направя играта по-истинска. Разделих картонената ролка на три части и на принципа, на който изработих ролките за прожектиране, направих и светофара. Оцветих кръгчетата в зелено, жълто и червено и ги залепих за стената с двойнозалепваща лента. На пода очертах път и пешеходна пътека. Светофарът свети с помощта на фенерче. Освен, че е много забавна и интересна, играта е и образователна. Синът ми вече знае, че само щом светне зелено може да пресече.

Игра с числа

 За тази игра са ви необходими една по-тънка и дълга ролка/аз използвах такава от покривно фолио/, една по-широка картонена ролка и цветни листове. Върху основа от картон или капак от картонена кутия залепете по-тънката ролка. По-дебелата нарежете на равни части. Напишете числата от 1 до 10 върху цветни листове, изрежете и залепете на изрязаните части.

 Готово!Сега детето може да подреди числата в правилен ред като ги нанизва на картонената ролка.

По същия начин можете да направите и пъзел. Залепете стикер или картинка върху картонена ролка и я разрежете на равни части.

Игра с мишени и рингове

 Залепете четири или повече ролки към основи от картон. Можете да ги направите в различни цветове или да им поставите точки. Залепете ги за пода с двойнозалепваща лента, за да не падат когато детето опитва да ги уцели. Ще ги целим с картонени рингове. Те могат да са в цветовете на мишените и детето да опита да ги постави по цветове или да се състезаваме за по-голям брой точки.

Декорация от картонени ролки

 За този оригинален колаж от снимки използвах картонени ролки от различни неща-тиксо, панделки, шевици, конци и други. Те имат различна големина и форма и могат да се подредят по различни интересни начини. Изрежете снимките според големината на ролката. Някои снимки могат да се поставят отпред, а други в задната част на ролката. Залепете ролките една за друга със силиконов пистолет и монтирайте на желаното място с помощта на двойнозалепваща лента.

Поставка за телефон

 За поставката са ви необходими две ролки от тоалетна хартия. Разрежете едната на две половинки. Едната половина залепете за цялата ролка и поставката е готова. Можете да я облепите с цветна хартия, с парче плат или с въженце от сизал, например. Аз използвах хартия от букет за цветя, която съм запазила и въженце. Много ми хареса как се получи и ще си я ползвам с удоволствие.

Ринг за салфетка

 Салфетките са важен елемент от аранжировката на масата. Неизменна част към салфетката е и рингът, с който тя се поднася. Можете да направите оригинални рингове за вашата маса от картонени ролки. Около моита ролки навих въженце, което залепих с помощта на силиконов пистолет. Получи се много добре. При следващия специален случай ще ги използвам за аранжировка на масата.

Подаръчни кутийки

 Можете да използвате картонените ролки за изработването на подаръчни кутийки за малки подаръчета или аксесоари. Можете да ги използвате за рождения ден на детето, напримерако искате да сложите малки подаръчета и дребни лакомства или бонбони в тях. Покрийте ролката с цветна хартия или парче плат. Сгънете я в единия край и залепете със силикон. Другия отвор сгънете в противоположна посока. Можете да залепите панделка или да пробиете дупчици за връзка.

 Това са идеите ми за повторно използване на картонените ролки, засега. Оказа се, че те са източник на много идеи и съм сигурна, че ще направя още много интересни неща с тях. Надявам се и вие да пробвате някои от тях. Очаквайте и следващата ми статия, в която ще намерите идеи за повторно използване на стъклените буркани…

No Comments

Post a Comment