Програма на сдружение BG Бъди активен

градската среда

Градската среда и новото нормално обсъждат в дискусионен панел

Градската среда и новите възможности

Градската среда е важна. Как да изградим градове, адаптирани за промените наложени от пандемията? Това ще обсъждат на дискусионен панел Бъдещето на градовете след ковид,  който ще проведе на 4-ти юни в Пловдив. Панелът ще дискутира въпроси свързани с нуждата да преосмислим най-важните градски проблеми, които бяха засилени от въздействието на  пандемията. Публичните пространства, градското планиране, сградите, мобилността в градовете, образованието, културата.

Събитието

Събитието ще се проведе на инсталацията Градска всекидневна.Тя е добре позната на жителите на града, след като през февруари бе поставена на Главната улица и провокира жителите по въпроси свързани с личната отговорност към градската среда.  Този път тя ще бъде локализирана пред artnewscafe на ул. Отец Паисий.  Началният час на събитието е 19ч. Организатор на дискусионния панел е сдружение БГ Бъди активен с инициативата Партньорство за красива и чиста България, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.

Пандемията от коронавируса постави множество въпроси пред начина ни на живот. Ограниченията и необходимостта от спазване на дистанция промениха част от навиците ни, а оказва се, не само тях. Очакванията са градската среда също да придобие нов облик, повлиян изцяло от част от досегашните мерки. От тротоарите и паркингите до отворените пространства, общите помещения като стълбища и асансьори.

Темите които ще бъдат повдигнати са свързани с изграждането на здравословна градска среда, приобщаващи градски пространства; мобилност и достъпност, туризъм, култура; дигитални иновации; спорт и благосъстояние на гражданите.  Сред поканените ще бъдат г-н Кирил Велчев, изпълнителен директор на Фондация Пловдив 2019; г-жа  Гина Кафеджиян – eксперт събития и проекти на Фондация Пловдив 2019; представители от сферата на урбанизма; ландшафтни архитекти; активни граждани на гр. Пловдив и други експерти по темите.

“В сдружение БГ Бъди активен вярваме, че градът трябва да се адаптира към новото нормално и всички сфери на живот в него да претърпят промени. Сигурни сме, че подобна дискусия ще припомни колко е важно градовете да са ориентирани ЗА и КЪМ хората и да осигуряват достатъчно възможности за безопасен и здравословен начин на живот”, казва Румяна Киризиева от сдружението”- “Възстановяването и изграждане на „ново нормално“ е приоритет за всички хора, бизнес и градове, но всички ние ще се възстановяме по различен начин ЗАЕДНО.”

Официален медиен партньор на събитието е ПодТепето, които също ще вземат участие в дискусионния панел, като една от активните медии с позиция в града.

Дискусионният панел е част от дейностите по проект Партньорства за красива и чиста Бълггария и се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола. Събитието е и част от дългосрочната програма _Място България, а партньори са Община Пловдив, Общинска фондация “Пловдив 2019”

No Comments

Post a Comment