Програма на сдружение BG Бъди активен

izlojba

Открихме нашата изложба #безотпадъци в Пловдив

Визуалният разказ #БезОтпадъци стартира своето пътешествие из България от Пловдив

Истории #БезОтпадъци разказват таблата на изложбата, посветена на живота с по-малко отпадъци. Пътуващата изложба провокира гражданите с темата за общата ни отговорност да живеем в чисти и красиви градове.

Изложбата е част от дългосрочната програма на “БГ Бъди активен“ целяща да фокусира вниманието на обществото върху нуждата от промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking.

Тя е плод на съвместната работа на сдружение “БГ Бъди активен“ с дизайнери. Общо 16 са визите, които по интересен начин насочват вниманието на обществото върху намаляването на отпадъците, рециклирането и грижата за общите пространства и устойчивия начин на живот и ги мотивира да следват този модел в ежедневието си.

В Пловдив изложбата ще бъде разположена в пространството пред Дом на културата Борис Христов. Откриващото събитие бе днес 18 юни от 11 часа, с близост до поставената от Сдружение БГ Бъди активен  пейка, изработена изцяло от рециклирана пластмаса. Дизайнерската пейката е едно от креативните места за сядане, с които града се сдоби, благодарение на гражданите, които събираха разделно своите отпадъци през последните три месеца на 2019г. Това се осъществи благодарение на кампанията “Искам да съм пейка“, част от платформата за Чиста европейска столица на културата – Аз, Ти, Пловдив!

Таблата на изложбата съдържат интересна образователна информация за това кои материали могат да се рециклират и кои не, както и идеи как да живеем на по-чисти и по-красиви места. Наситени с много цвят и динамика, красивите модули ще помогнат на посетителите на изложбата да се информират и за черната статистика за отпадъците или „Мръсните истини за боклука“. Историята е разказана увлекателно за деца и възрастни, балансирана с образивизия и текст. Разбира се, съдържанието включва и #ДобриятПример на инициативата Аз, Ти, Пловдив! от 2019-та, който да послужи за вдъхновение и да привлече повече поддръжници на каузата #БезОтпадъци.

“За да постигнем устойчива промяна в отношението на гражданите към чистотата и градската среда е важно всички ние да видим проблема и да се изправим очи в очи с него. Истините да боклука не трябва да остават скрити. Важно е да се говори за проблемите открито и осъзнато, въпреки че понякога истината е наистина грозна и стряскаща”  – сподели Ласка Ненова от сдружение “БГ Бъди активен”.

“Показвайки добрият пример, искаме да борим негативните неща.  Освен полезни съвети и решения за това как да рециклираме, как да намалим отпадъците си в ежедневието и как да променим средата около нас, споделяме реален пример от Пловдив  – кампанията “Искам да съм пейка”,  която насърчава разделното събиране и рециклиране на пластмасови опаковки. Кампанията успя да ангажира гражданите и бе регистрирано увеличение с 69% на сортираната за рециклиране пластмаса, събрана в жълтите контейнери на партниращата организация ЕКОПАК България, спрямо същия период на 2018 г. Като знак на благодарност за активността „БГ Бъди активен“ подари 20 креативни места за сядане на открито, които да допринесат за облагородяване и оживяване на публичните пространства.”

Изложба #Безотпадъци ще направи обиколка из България, като ще стартира от град Пловдив и ще продължи към Варна, Шумен, Добрич, Силистра.  Експозицията на интерактивни модули ще бъде гост на всички градове част от проекта “_Място България“, като таблата ще гостуват в рамките на 2 седмици във всеки един град.

_Място България се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

No Comments

Post a Comment