Програма на сдружение BG Бъди активен

Градът: Историята на едно кръстовище

Искам Градът ми да е чист! Улицата да бъде едно по-чисто място без хвърчащи наляво-надясно боклуци

Градските пространства – улиците, тротоарите, парковете. Всички те са нашите общи домове. За разлика от ДОМА, в който живеем, чистим и поддържаме, ГРАДЪТ понякога замърсяваме неосъзнато и безотговорно с отпадъци. Това често са фасове, опаковки от храни и напитки, и други.

Всеки твърди,че е активен гражданин.

Гражданин с позиция и мнение. Често то бива изразено в социалните медии – на думи. Гражданинът реагира бурно на различни теми, включае и темата за замърсяването, отпадъците и техните “автори”. Но дали всичко това остава само на думи в социалната мрежа? Случва ли се самият този човек да изхвърля различни дребни отпадъци? Особено в забързаното си ежедневие, когато не мисли, че и той е част от проблема?

Една от най-често срещаните подобни ситуации е замърсяването от автомобилите.

В България на въпроса: „Колко често според Вас близки, приятели и Ваши познати хвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или оставят сред природата фасове от цигари, билети, опаковки, бутилки и кутии, хранителни и други битови отпадъци?“, 93% от анкетираните отговарят, че им се е случвало да изхвърлят фасове, както и други дребни отпадъци.

града

Небрежното изхвърляне

на така наречените “невидими” отпадъци (заради по-малкия им размер), изхвърляни от автомобилите за съжаление е широко разпространено. Фасове от цигари. Чашки за кафе. Опаковки от закуски. Множество шофьори, а и пътници в автомобилите безмилостно злоупотребяват с улиците като им “даряват” различни предмети.

Представете си, че на възлова улица в пиков час, в очакване да потеглят отново, са се наредили: такси,  автобус за градски транспорт и лека кола. Шофьорите в тях извършват едно и също действие. Извърлят нещо на улицата – напълно инстинктивно, почти несъзнателно. Просто така, по навик. Замислени в собствените си проблеми, в собствения си забързан бит, не осъзнават, че тази дребна, на пръв поглед, постъпка ще се отрази не само на техния живот, но и на този на останалите. Така те се намесват в градската среда по лош начин, който може да се избегне само с няколко секундно преосмисляне.

Тези факти идват най-вече от разбирането:

„Какво толкова, нали някой ще изчисти след нас“,

както и от незнанието, че фасовете и другите дребни отпадъци не са лесно разградими. Без  осъзнаване на нашата лична отговорност за състоянието на градската среда няма как да се промени и мантрата “Не нося отговорност, нямам ангажимент”. Именно в позицията и активното гражданско участие се крие ключа към промяната. Затова пловдивското сдружение БГ Бъди активен организира кампанията „Шофиране #БезОтпадъци“, която ще се проведе в София на кръстовището на Орлов мост. Там, на червен светофар доброволци ще раздават преносими пепелници и пликчета за събиране на отпадъци на шофьорите по време на престоя им.

Едновременно с това ще има и артистична градска намеса с образователна цел, като акробати ще ни помогнат да видим града от друга гледна точка. Кампанията е с цел превенция на замърсяването и повишаване на знанието на гражданите във връзка с осъзнаване на личната отговорност към средата. Същевременно ще се реализира и дигитална кампания, която ще отправи послание за превенцията на замърсяването и осъзнаването на личната отговорност.

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на дългосрочната програма на БГ Бъди активен  – _ Място България: thespot.bgbeactive.org

No Comments

Post a Comment