Програма на сдружение BG Бъди активен

Искам да съм полезен… рециклирай ме! 

Училищата в район Тракия стават част от кампанията “Искам да съм полезен… в училище”

Училищата

Учебни заведения от район Тракия в Пловдив се обединяват зад каузата “Училище #БезОтпадъци” и в следващите месеци ще бъдат част от кампанията “Искам да съм полезен…в училище”.   В кампанията ще се включат  училищата от района, които под формата на съревнование ще събират пластмасови бутилки в специална арт инсталация, носеща името Шишеяд. Училището събрало най-голямо количество килограми пластмасови отпадъци ще получи и награда – намеса в своя двор по избор. “Искам да съм полезен…в училище” се осъществява като част от дейностите на Партньорство за красива и чиста България от програмата на сдружение БГ Бъди активен –  _Място България  и в партньорство на Ротаракт Пловдив Филипопол, Ротаракт Пловдив и Община Пловдив, район Тракия.

По изготвен предварително график, арт инсталацията ще обиколи всички учебни заведения, като гостува във всяко в рамките на определен брой дни. Количеството събрано от всеки нахранен Шишеяд ще бъде измервано и записвано, като в края ще бъде сумирано и ще бъдат отличени победителите.

Освен че ще получат ясни указания за това как трябва да третират бутилката преди да е пуснат в кош за разделно събиране, децата ще бъдат занимавани по темата за рециклирането, от своите учители, на които координаторите ще предоставят колекция от наръчници за работа с деца.

Защо правим тази кампания?

Разделното събиране:

Необходимостта да събираме разделно и да рециклираме опаковките трябва да бъде част от ежедневието им. Важно е обаче да знаем, че една опаковка трябва да бъде изхвърлена напълно празна – без остатъци от храна или течност, защото би замърсила и останалия рециклируем материал в контейнера. Разделното събиране и рециклиране е поредното малко ежедневно действие, което обаче може да заразява другите и да спомага за промяната. Насочвайки се към децата и под формата на надпревара смятаме, че ще “заразим” най-малките с идеята и ще им помогнем да придобият устойчиви навици по-лесно

Място България

Всички деца ще научат повече за това колко е важно да пазим чисто, да събираме разделно отпадъците и да ги рециклираме.  Целта ни е  да ангажираме и образоваме децата и учителите относно въпросите за отпадъците и да насърчат дългосрочната промяна в поведението им

Искам да съм полезен…Рециклирай ме!

“Искам да съм полезен… Рециклирай ме!” е кампания част от дългосрочната програма _Място България, която тече вече няколко поредни години и обединява малки и големи зад каузата за събиране разделно на опаковките. През 2020-та  кампанията се проведе в 6 града в цялата страна, които се включиха с различни инициативи за стимулиране на гражданите да събират разделно. Получените количества пластмаса за рециклиране се измерват на месечна база от местната за всеки град компанията за оползотворяване на отпадъци, а в резултат от събраното количество на всеки град е подарена градска мебел, по избор на местния партньор на проекта.