Програма на сдружение BG Бъди активен

Игри „За из път“ от подръчни материали

  Как да направим интересни и забавни игри за децата по време на път?

 Лято е! Време е за пътувания и почивка. Ако пътувате с деца и се затруднявате в измислянето на забавления за тях, вижте моите предложения. Гарантирам, че поне за част от пътя ще ги откъснат от таблета и телефона…

Игри в метална кутия

Всеки има в дома си поне една такава кутия- в различни форми и размери. Обикновено в нея има бисквитки или бонбони. Дълго се питах какво мога да направя с нея, освен да я използвам за съхранение и накрая се сетих, че е идеална за игра по време на път.

  Първото ми предложение е за играта „Бинго на път“. Имате 24 картинки на различни неща, които можете да срещнете по пътя. Всеки път като видите нещо от списъка, го отбелязвате. Ако видите всичко до края на пътуването ще имате бинго. Можете да предложите стимулираща награда на децата в случай, че ударят бинго. Картата за бинго е принтирана на обикновен лист. Имате три възможности: -да я принтирате при всяко пътуване; -да я ламинирате и да я ползвате многократно или да направите моя вариант. Картата ми е облепена с тиксо, върху което може да се отбелязва, след това да се изтрие лесно с мокра кърпичка и отново е готова за игра.

 Още няколко игри на същия принцип- лабиринт, судоку и отбелязване при среща с конкретен модел кола.

Игрите се фиксират за капака на кутията с помощта на два магнита в горната и долната част. По този начин ще бъдат удобни по време на движение.

  Подходящи за металната кутия са игрите „Морски шах“ и „Змии и стълби“. Те също са облепени с тиксо за по-голяма устойчивост. За отбелязване на полето в морския шах използвах капачки- по 5 в различен цвят за всеки от играчите. Вътре в капачките поставих магнити. При играта на „Змии и стълби“ магнитите са поставени на пионките, които са фигурки на известните и много любими „Маша и Мечока“.

 Една игра,която ще се хареса повече на момченцата- картина на град с улици, по които да се подредят колички. Количките имат магнити и така се фиксират към металната основа.

И като споменах „Маша и Мечока“, ето още една забавна игра. Пъзел с любимите герои. Пъзелът се изработва много лесно. На няколко шарени, дървени клечки залепете картинка на любимите герои. След това изрежете по ръба на клечките. За да е подходящ пъзелът за металната кутия на гърба на всяка клечка залепих магнитна хартия. Същото направих и с парченцата домино, което се оказа идеално за игра по време на път.

Ако ви харесват моите предложения можете да изтеглите за принтиране игрите от този бутон:

Игри от кутийки за DVD и CD

Кутийките от DVD-та са много леки и удобни. Перфектни са за изработването на интересни игри за из път. Всички са чували за играта Twister. Дъщеря ми я обожава и беше много изненадана когато и казах, че можем да играем играта и с пръсти- Finger Twister. Ето как да я направите:

-Изрежете от бял лист парче, което да се побира в половината на кутийката…

С помощта на монета от 50 стотинки направете 16 кръгчета и ги оцветете. Отново можете да облепите с тиксо за по-голяма устойчивост.

Следващата стъпка е да очертаете диска върху хартия и да го изрежете. С помощта на монета от 1 стотинка очертайте кръгчета и ги оцветете.

Залепете готовото кръгче на мястото на диска и поставете в четирите края означение за пръстите- палец, показалец, среден и безименен пръст. Поставете въртяща се стрелка отгоре. Аз имам останала от стара игра на децата. Ако не разполагета с такава потърсете нещо друго вкъщи,което се върти.Например спинер. Или си направете стрелка от болтче ,гайка и картон. Играта е готова! Bon voyage!

 А сега нещо за децата, които обичат да рисуват. С помощта на кутийката от DVD това може да стане лесно и удобно по време на път.

Изрежете частта, в която се поставя диска. Там има изпъкнали части, които ще ви пречат. Поставете картон върху изрязаната половина. Отгоре поставете още едно парченце картон или хартия тип пяна, каквато използвах аз. Готово! Имате джобче за моливи, флумастери, пастели и т.н. От другата страна изрежете подходящи по размер листчета. Можете да принтирате и листчета за оцветяване.

От кутийката за CD можете да направите лабиринт с топче.Ето как става това… Махнете частта от кутийката, в която се поставя диска. Залепете лабиринта, който вече ви предоставихме в документа за принтиране.

 Изрежете от хартия тип пяна лентички с ширина 5-6 мм и ги залепете по очертанията на лабиринта. Поставете означения за начало и край на лабиринта. Аз поставих две стикерчета, но може просто да означите с флумастери в различен цвят. Поставете топче, затворете кутийката и лабиринтът е готов.

Кутия за любимото Лего

Последното ми предложение за удобство и игра по време на път е свързано с любимото на много деца и пораснали деца-Лего. Всички мами с деца, вманиачени по Легото знаят колко е важно да носим с нас любимите фигурки, а ако нещо се изгуби е голяма драма. Затова ви предлагам да направите кутия за Лего от пластмасовата опаковка на капсулите за пране. Тя има сигурно затваряне и няма шанс нещо да се изсипе в неподходящия момент. Залепете няколко части с подходяща форма на кутията и готово. Забавлението е гарантирано…

 Надявам се моите предложения за игри по време на път да ви харесат и да направят пътуването ви спокойно и забавно.Весело и безгрижно лято на всички!

Автор: Антония Мирева

No Comments

Post a Comment