Програма на сдружение BG Бъди активен

Идеи за преизползване на пластмасовите капачки…

Как да направим  интересни и образователни игри за децата, пътека за профилактика на плоскостъпието в домашни условия и други полезни предмети от пластмасови капачки…

Знаете ли, че пластмасовите капачки могат да се превърнат в страхотни, занимателни и образователни игри за децата. Можем да открием капачки в най-различни цветове и размери и да им намерим много приложения.

Кубче на Рубик от капачки

Подходяща възраст: 3+ години 

 За изработката на кубчето са ви необходими  дървен или пластмасов куб и пластмасови бутилки с  шест различни цвята капачки. Кубчето, с което аз разполагам , за съжаление, не е съразмерно и има 2 страни с по 4 капачки и 4 страни с по 2 капачки. Ако можете да си осигурите кубче с еднакви страни размер 7х7х7 см. ще бъде идеален за целта. Ако не успеете да се снабдите с шест цвята капачки боядисайте тези, с които разполагате.

 И така, изрежете частта от бутилките, за която се затяга капачката. Залепете, с помощта на силиконов пистолет, изрязаните части за кубчето. Готово! Сега оставете детето да си поиграе. Идеята е да подреди капачките по цветове. Играта развива също фината моторика и координацията око-ръка. Освен това е много интересна и занимателна…

Игра „Мемори“ с капачки

Подходяща възраст: 4+ години

За тази игра са ви необходими по-голям брой еднакви капачки и стикери. Залепете стикери, с подходящ размер, във вътрешната част на капачките и играта е готова.

 Правила: Капачките се обръщат надолу. Детето се опитва да намери две еднакви капачки като ги обръща по две. Ако капачките съвпадат се изваждат от купа. Ако не съвпадат се обръщат обратно с идеята детето да е запомнило къде ,каква картинка има и така да успее да намери двойките.  Малките деца имат отлична картинна памет и се справят успешно със задачата. Моят син е по-малък и засега търсим двойките с лицето нагоре, но пак ни е много интересно и забавно.

Морски шах с капачки

Подходяща възраст: 4+ години

 Тази игра е изключително лесна и бърза за изработка, много лека и удобна за пренасяне и съхранение. Необходими са ви 10 бр. капачки, по 5 броя с различен цвят, картонче и квадратен  плик от типа с „цип“ затваряне.

Изрежете картона според размера на плика. Очертайте полетата за морския шах. Поставете картона в плика и щракнете с телбода от двете страни. Готово!

Ние лично изпробвахме играта, по време на почивката ни на морския бряг,  и ни беше много забавно.

Арт проект с капачки

 Направете арт проект с пластмасовите капачки. Вариантите са два. Да поставите капачките върху картон и около тях да създадете картина.

 Или да оцветите картина/можете да принтирате любими герои/ и да оставите празни места, на които детето да постави капачките със съответния цвят.

Сензорна пътека за профилактика и лечение на плоскостъпието

 Следващото ми предложение е за нещо много полезно за децата, а и за възрастните. С пластмасовите капачки можете да изработите пътека за профилактика и лечение на плоскостъпието. Плоското стъпало е сериозен ортопедичен проблем и може да влоши качеството на живот, както при децата така и при възрастните. Ходенето по пътечката, съчетано с упражнения и масаж могат да постигнат желаните ефекти:

– Трениране мускулите, поддържащи свода на ходилото и възстановяване на техния баланс

– Укрепване на връзките в областта на ходилото

– Подобряване на кръво и лимфотока в долните крайници

За пътеката са ви необходими парче плат /стар чаршаф или пътека/ и голям брой капачки. Можете да поставите капачки по цялата пътека или да направите моя вариант. Аз направих шаблон на крачето на дъщеря ми и го използвах, за да направя стъпки по пътеката, по които тя да стъпва. Получи се идеално и ще ни бъде много полезна.

Бонус идеи:

Миниконтейнер от пластмасови капачки

  Едно предложение, което ще бъде много полезно за всички, които също като мен, имат много материали- дребни мъниста, копчета, очички и други. Можете да си направите мини контейнери от пластмасовите капачки и да сортирате всичко, така че да е подредено и лесно за откриване. Изрежете от две пластмасови бутилки частите, за които се затягат капачките. С помощта на силиконов пистолет свържете двете отрязани части. Това е! Има различни по размер бутилки и капачки. Използвайте такива, които ще отговорят на вашите потребности.

 И една последна идея, която ми хрумна благодарение на моята отнесеност.  Реших проблема с пластмасови капачки. Става въпрос за организацията на шкафа в банята. Не исках четките за зъби да се въргалят вътре и понеже все забравям да купя чашка, в която да се поставят, им направих поставки от капачки. Така на рафта има място и за други принадлежности. Капачките са залепени за шкафа с двойнозалепваща монтажна лента.

Изненадани ли сте колко много неща могат да се изработят чрез повторното използване на пластмасовите капачки?! Надявам се идеите ми да ви харесат и да опитате някои от тях. Ако нямате време и желание за такива проекти, можете да събирате капачките и да участвате в благотворителните кампании за тяхното събиране. Другият вариант е да ги изхвърлите, заедно с бутилките в жълтия контейнер за рециклиране. Очаквайте следващите ми статии с нови и интересни идеи за преизползване.

Автор: Антония Мирева

No Comments

Post a Comment