Програма на сдружение BG Бъди активен

аладжата чисти зони

Граждани и институции зад каузата за чисти зони край Перчемлията и Аладжата

Чисти зони край Варна – за втора поредна година сдружение Power Jump се хвърля в борбата със замърсяването и нерегламентираните сметища в горите около морската ни столица.

Истинското решение за чисти зони е в превенция на замърсяването – диалог с институциите, повече инициатива, подобряване на сметоизвозването, работа с общността, повишаване на осведомеността по проблемите, предприемане на мерки. На 14 май е организирана кръгла маса на тема „По-чиста и красива среда в местност Перчемлията“, на която ще се обсъдят какви са възможните стратегии и разпределение на отговорности за справяне с проблема със замърсяването в Перчемлията и околията.

Варна

За втора годинапартньорската организация Power Jump насочва усилията и  ресурсите си в борбата със замърсяването и нерегламентираните сметища в местност Перчемлията и около Аладжа манастир край Варна. Тази година усилията им гонят дългосрочен резултат и за целта са привлекли съмишленици в лицето на Община Варна, Община Аксаково, Държавно горско стопанство – Варна, природен парк Златни пясъци и Еко-Партнърс.

„След като през октомври 2020 г. варненската организация Пауър Джъмп направи атрактивна офроуд акция за почистване на трудно достъпни места в Перчемлията от нерегламентирани сметища, представители на сдружението решават, че искат да излязат от омагьосания кръг Замърсяване – Чистене – Замърсяване и си изграждат стратегия как да се борят ефективно със замърсяването в местността, така че то да има дългосрочен ефект за чисти зони. През ранните месеци на 2021 г. те започват диалог с всички заинтересовани страни – Община Варна, Община Аксаково, Държавно горско стопанство – Варна, природен парк Златни пясъци, Еко-Партнърс, както и с представители на местната общност, която живее в Перчемлията.

Изследването на проблема, диалогът с всички заинтересовани страни и специално организирано проучване сред местните показват следните причини за редовното замърсяване на Перчемлията, зоните около Аладжа манастир и платото над природен парк Златни пясъци:

Бързото разрастване на населената част в Перчемлията води до недостатъчно обезпечаване със съдове за отпадъци и тяхното извозване, а оттам – и до периодично изхвърляне на битови отпадъци в околните гори от част от местните.

Нерегламентирано изхвърляне на едрогабаритни битови и строителни отпадъци от транспортни, хамалски и строителни фирми, които не са регистрирани да извозват отпадъци по чл. 35 по Закона за управление на отпадъците.

Недобронамерени туристи и граждани, които изхвърлят личните си отпадъци, преминавайки през местността.

Кръгла маса

На 14 май 2021 г. е организирана кръгла маса на тема „По-чиста и красива среда в местност Перчемлията“, на която споменатите институции ще обсъдят какви са възможните стратегии и разпределение на отговорности за справяне с проблема със замърсяването в Перчемлията и околията. От дирекция „Екология и опазване на околната среда“ на Община Варна вече поеха ангажимент да обособят местостоянки за разполагане на съдове за битови отпадъци и да обезпечат тяхното обслужване два пъти седмично. Междувременно Община Аксаково също са засилили сметоизвозването си в местността.

На кръглата маса ще бъде обсъждано и организирането на мащабна почистваща акция на 30 май, неделя, чиято цел ще бъде да се даде повече гласност и видимост както на замърсяването в района, така и на започналите регулярни и целенасочени усилия за справяне с проблема. Почистващата акция ще обедини усилията и ресурсите на всички институции и организации, с които Пауър Джъмп са започнали диалог по темата, така че да се постигне максимален ефект и да имаме едни по – чисти зони.

Мирослав Тодоров, инициатор на кампанията в Перчемлията от страна на Пауър Джъмп, коментира:

„Все повече граждани и организации правят почиствания на зелените територии във и около Варна. Съществуват множество групи и общности, сред които и нашия екип, които колкото повече чистят, толкова повече боклук се изнася от природата. Какво означава това?! Че чистенето само по себе си не решава проблема. Истинското решение е в превенция на замърсяването – диалог с институциите, повече инициатива, подобряване на сметоизвозването, работа с общността, повишаване на осведомеността по проблемите, предприемане на мерки…

Миналата година започнахме с по-демонстративен и шумен тип почистване за привличане на вниманието. Тази година мислим да го повторим, като надградим и с подобряване на сметоизвозващата система. Това ще включва и инсталиране на информационни табели в местността – предимно по туристическите пътеки. И така ще ни остане най-трудното предизвикателство – как да се справим с „тайното“ разтоварване на отпадъци от различни извозващи фирми, в резултат на които регулярно се образуват нерегламентирани сметища.“

В битката със замърсяването и нерегламентираните сметища Пауър Джъмп не са сами. Те са част от националната платформа _Място България на сдружение БГ Бъди активен, в която организации от различни градове са обединили сили да подобряват градската среда и да се борят със замърсяването за една по-чиста и красива България. За поредна година техните усилия са подкрепени от фондация Кока Кола.“

No Comments

Post a Comment