Програма на сдружение BG Бъди активен

фонтаните

Фонтаните _Място в Калофер една година по-късно – любимо място на младите хора от града

През 2017-та, „Фонтаните_Място“ се превърна в едно от любимите места на младите хора в града на Ботев. Като част от проекта _Място в град Калофер, пространството бе изградено с местната партньорска организация  СНЦ „Млади, активни, креативни“.

Само за няколко месеца от създаването му, много младежи заобичаха пространството и започнаха да прекарват свободното си време в него, за да спортуват на съоръженията, да научат тънкостите на паркур салтата или просто да постоят с приятели сред приятната атмосфера. Младежите се научиха сами да поддържат мястото чисто и приветливо, а от Кметство Калофер съдействат за окосяване на тревата. Така „Фонтаните_Място“ се превърна в разпознаваемата младежка зона за спорт и дейности на открито.

През 2018-та различните дейности и инициативи продължиха да се случват в пространството. Конкурс за есе, стихотворение, рисунка, изложба и литературни четения,  посветени на 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев – това са само част от интересните неща, осъществени в последните няколко месеца там.

В началото на месец април бе обявен творчески конкурс  на тема „Горд потомък съм на Ботев“, посветен на годишнината от рождението на Христо Ботев, в който участваха ученици от почти всички училища на Община Карлово. Осъществени бяха срещи с ръководствата на училищата и с ученици, за да бъде популизиран конкурса. За победителите бяха подсигурени медали и грамоти.

По време на Седмицата на движението в края на май, на територията на Фонтаните_Място бе осъществена паркур демонстраниция и уроци за начинаещи и напреднали. MOVE WEEK в града протече с много богата програма, по-голяма част от която бе проведена в „ _Мястото“, включваща в себе си състезания по slikeline, тенис на маса, демонстрации на паркур и free run. Много от зрителите се включиха в уроците за начинаещи и направиха първи стъпки в овладяването на сложните салтови движения. На 1 юни – Деня на детето малки и големи се забавляваха със спортни игри за деца, които по време на открит урок научиха за ползите от здравословното хранене и ползите от спорт и движение за здраве.

Мястото продължава да бъде облагородявано. След обществено обсъждане с младежите бе взето решение да бъдат закупени атрибути за аеробика, за да може да бъдат привлечени и по-голяма част от момичетата от Калофер да посещават Мястото и да спортуват там. Бяха закупени и подарени на младежите в Калофер: постелки за аеробика и фитнес, комплект ластици за аеробика, ластик за разтягане

През юни в пространството бе проведен „Фамилатлон в Калофер“. Богата му програма включи арт ателиета, занимателни и спортни игри, с участието  на деца, младежи и родители. Всички присъстващи се забавляваха, раздвижиха и заредиха с много положителна енергия.

Проектът _Място е създаден с цел да се експериментира с надграждане на качеството на градската среда и на база на желанието и участието на местните граждани,  ръководен от сдружение „BG Бъди активен“ и финансиран от Coca-Cola Foundation.

No Comments

Post a Comment