Програма на сдружение BG Бъди активен

Образователни еко-игри и почистване в поредното издание на JunkAround в парк Лаута

Поредната инициатива на активистите за чистота в Пловдив – сдружение БГ Бъди активен обедини малки и големи зад каузата град #безотпадъци. Тази сутрин в парк Лаута се проведе поредното събитие, част от кампанията JunkAround – серия почистващи събития. Специални участници в това издание бяха деца от две частни детски занималня, които се включиха в почистването, a специално за тях организаторите бяха подготвили и серия от учене чрез забавление – Чисти игри. По време на игрите децата научиха защо е важно да пазим чисто, как да събираме разделно отпадъците си и къде да ги изхвърляме.

Кампанията Junk Around е част от дългосрочната програма на „БГ Бъди активен“ „_МЯСТО България“, с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда. Организаторите канят малки и големи жители на района да се включат в акцията, за да допринесат за каузата  Пловдив #безотпадъци.

Активистите за чист град отговаряха на въпроси на децата, свързани с почистване и облагородяване на междублоковите пространства, разделното събиране и оползотворяване на отпадъци и ще насърчават споделянето на идеи за по-чиста градска среда.  “Основната ни цел е да насърчим у децата културата за опазване на чистотата в най-ранна възраст. Когато детето е научено от малко да следва принципите на живот с по-малко отпадъци, то ще се превърне в отговорен възрастен, който пази и цени средата около себе си”, сподели Гергана Ангелова от екипа на БГ Бъди активен.

По време на почистването бяха събрани няколко чувала с отпадъци. Учителките на децата изразиха своето възхищение от кампанията и споделих радостта си от това, че учениците са намерили сами идея, близка до техните разбирания и са се включили доброволно в инициативата

Историята на “_Място България”

“_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking (местоправене).   От 2017 г. до сега  благодарение на програмата са обновени мета в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019.

През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат шест града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста среда“ – Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра. Сред планираните дейности са обучения за организиране на събития без отпадъци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, както и обучения на доброволци, работилници за рециклиране и др. Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.

 Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола. 

No Comments

Post a Comment