Програма на сдружение BG Бъди активен

добрич световен ден на рециклирането

Как Добрич отбеляза Online-Световния ден на рециклирането

Световният ден на рециклирането отбелязахме на 18 март. Тази година събитието се проведе Онлайн, поради създалата се извънредна обстановка. Тази година БГ Бъди активен водеше събитието на национално ниво чрез инициативата Партньорство за красива и чиста среда – _Място България, в която са вклчени шест града: Варна, Добрич, Пловдив, Русе, Силистра и Шумен.

Ето как партньорите ни от Добрич отбелязаха Онлайн Световният ден на рециклирането

„По време на събитието в Добрич, решихме да споделим наши добри примери, които ни заобикалят всеки ден. За жалост извънредното положение прекъсна някои партньорства и не успяхме да осъществим дълго планираното събитие, което предвиждаше шествие със събиране на отпадъци, посрещане на траш патрул и други интересни акции, които се надяваме скоро да имаме възможността да осъществим. Въпреки това, макар и със светкавично преработване на фомата, насочващо вниманието в онлайн пространството,  събитието се получи добре. Активността по страницата ни се качи с голям процент, което ни кара да вярваме, че успяхме да достигнем до много хора, представяйки ползите от рециклирането. Докато има такова положение „Зеленият пламък“ пренасочва част от акциите си в социалните мрежи.

На самия ден наши поддръжници сложиха значките си и споделиха това в социалните мрежи.  във фейсбук, представихме и наши „Герои на рециклирането“, каквато беше темата на Световния ден на рециклирането (Global Recycling Day) тази година. 

Ето и нашите герои, с които запознахме аудиторията:

Сдружение Зеленият пламък представиха: 

добрич световен ден на рециклирането

Имахме честта да ви срещнем с 3 цели класа от СУ „Димитър Талев“ – Добрич, които ни помогнаха да изчистим близо 3 дка площ покрай един от най значимите паметници в Добрич. Преди да пристъпим към действието направихме открит урок, в който след дискусии се оказа, че близо 2/3 от тях рециклират вкъщи и знаят истинското значение на Reduce, Reuse, Recycle. След  оборката успяхме да направим и залесяване на над 150 дръвчета. 

Един от нашите герои е и наш вдъхновител и инициатор на идеята да не се отказваме. Димитър Христов – 54ка , който отдели много от времето си и го посвети на наш експеримент. Благодарение на него успяхме да намерим начин да даваме 2ри живот на хартията, че и повече. Проект за крафт хартия със семена.

Запознахме ви и с един много любопитен 7 б клас от СОУ „П.Р.Славейков“ – Добрич с ръководител Мая Кондова – изключителна и съвестна в работата си и готова да открива нови възможности за децата, с които работи. ☺ С тях се забавлявахме, докато превръщахме пластмасови бутилки в хранилки за птици през Януари.  

добрич

Запознахме ви със Стилияна Стефанова – творец, ценител на красотата и пазител на природата. Стели е един от основателите на Зеленият пламък. Обича да рисува и го прави изумително, особено на стари тениски или такива без характер.  Преобразява и тетрадки и тефтери, излезли от приказките. Glow

Черноморски център за развитие представиха:  

добрич

Запознахме се и с най-малките жители на община Добричка, които имаха поредица от открити уроци за рециклирането и значението му. В кампанията взеха участие училища и детски градини от селата: с. Царевец, с. Бранище, с. Дончево и с. Победа. Благодарности на кмета на община Добричка и  Теодора Василева – еколог на общината.

добрич

Един от най-големите измерители за стремежа да превърнеш нещо непотребно в нещо красиво и функционално. Един от героите ни е Дамян Николов – създател на безплатно училище за графити. Kemsa.rt   превърна раждясал автобус в невероятна и цветна библиотека още през 2017 година като част от Ябълката_Място. 

No Comments

Post a Comment