Програма на сдружение BG Бъди активен

Детска постановка учи децата как да пазят чиста околната среда

Природата е навсякъде около нас, поради което се превръща в муза на вдъхновение за творците, откакто свят светува. Тя често стои в центъра на сюжетните линии или философиите, които се прокрадват в различните жанрове произведения – от литература, през театър, до скулптура и изобразително изкуство. Но, за да продължава да е вдъхновение и да ни дава толкова много, трябва да я пазим и поддържаме чиста.

Осъзнали това, двете пловдивски актриси Джована Галиарди и Паулина Гегова се включват към инициативата на сдружение БГ Бъди активен – PARK(ing) Day Пловдив. Ден, в който паркоместата из града се превръщат в локация за спортни и културни мероприятия, преобразуват се в градинки и паркове, вместо в пространство за автомобили.

Актрисите ще изиграят авторската пиеса „Джиджи и горските обитатели“, която е насочена към най-малките ентусиасти за опазване на околната среда. Идеята, текстът и музиката са дело на двете колежки, чийто съвместен творчески път поставя началото си през 2010 година.

„Джиджи и горските обитатели“ разказва историята на домашната котка Лили и нейната стопанка Джиджи, която решава да напусне големия, шумен и забързан град и да се пренесе на по-спокойно, тихо и мирно място – на село. От къщата ѝ започва буйна и наситена с живот гора, а комичните ситуации, в които двете героини попадат, ги учат, че трябва да почитат природата и да се грижат за нея.

„Във всекидневието си хората забравяме, че носим отговорност не само към себе си и близките си, но и към планетата. Във времена, в които тя страда от силно замърсяване, трябва всеки да поеме своята роля и да подпомогне преодоляването на този глобален проблем. Понякога това се случва практически, а понякога е достатъчно и послание, което да промени гледната точка на останалите. Според мен театърът е инструмент, носещ едно от най-силните послания, защото ни представя различни сюжети и предизвиква емоцията, която бихме изпитвали, ако реално се намираме в тях. А когато става въпрос за деца, те попиват много от видяното. Затова се радваме, че сдружение БГ Бъди Активен ни включи в инициативата, защото това е нашият начин да изградим чувство за отговорност в децата чрез смешки и забава, а не чрез мъмрене и укор“, коментира Паулина Гегова.

Пиесата „Джиджи и горските обитатели“ ще бъде представена на 18 септември от 11:30 часа на едно от паркоместата, част от Паркинг Ден, ул Съборна 3, в близост до паркчето на Джумаята. Ще ги познаете по къщичката и котешката опашка.

 

Повече за Паркинг Ден:

18-ти септември в Денят, в който автомобилите ще отстъпят своите паркоместа на хората – PARK(ing) Day. Мисията на деня е да провокира хората да преосмислят градската среда и поне за ден да изберат зеленината и сянката пред удобството на автомобила. БГ Бъди активен и програмата _Място България ще преобразят паркоместата  от няколко централни улици в Пловдив.

No Comments

Post a Comment