Програма на сдружение BG Бъди активен

Седмица на физическата активност и спорта MOVE Week ни показва колко е хубаво да се спортува на чисто!

 

Спортни събития #БезОтпадъци  акцентират върху превенцията на замърсяването и въвеждане на устойчиви практики за масови спортни кампании

В последната седмица на месец май, спортни събития в цялата страна ще демонстрират нуждата от превенция на замърсяването след масови събития и ангажирането на участници и посетители с опазването на средата. Това ще се случи между 22 до 28 май като част от най-голямото ежегодно събитие популяризиращо различни видове физическа активност – MOVEWeek/ Седмица на физическата активност и спорта. Градове, асоциации, компании, спортни клубове – всички те ще станат част от активната седмица и ще спортуват на чисто със Спорт #БезОтпадъци. Националните координатори от сдружение „BG Бъди активен“ обявиха отворена покана за набиране на MOVE агенти (организатори на събития) за MOVEWeek България. Всяка организация, община, спортен клуб, училище или мотивиран човек, който има желание да се включи в седмицата и да осъществи събитие в своя град.  Чрез събитията, част от MOVE Week гражданите имат възможност да опитат различни видове спорт и физическа активност (походи, танци, йога, бойни изкуства, фитнес тренировки и т.н.), за да изберат най-подходящата за своите нужди.

Учебни заведения и общини от цялата страна ще имат възможност да организират тематични активни занимания като открити спортни тренировки, Plogging (спорт в комбинация с почистване), Чисти игри, с които да ангажират децата по интересен и креативен начин в темата за разделно събиране и рециклиране и други. Организаторите на събития ще получат наръчник за организиране на събития СПОРТ #БезОтпадъци, в който ще намерят полезна информация за това как да координират разделно събиране на отпадъците по време на събитието и тяхното извозване за рециклиране, как да ангажират посетителите с темата за споделена отговорност към терена, на който се провежда мероприятието.

“През тази година със събитията от MOVE Week отправяме две послания – да открием своето движение и да опитваме нови активни занимания и спорт и едновременно с това да помислим и за това каква отговорност носим  освен към себе си и към средата около нас”, казва Ласка Ненова от BG Бъди активен – Спорт #БезОтпадъци е страхотна възможност да използваме езика на спорта, като средство за опазване на природата и градската среда по-чисти.” Усилията на сдружението са фокусирани върху мисията да се промени поведението (и нагласите) на гражданите. Един от ключовете за това е силата на застъпничеството и повишаването на осведомеността и ангажирането на всички заинтересовани страни.

 

Повече за MOVE Week:

MOVEWeek е един от основните елементи на кампанията NowWeMOVE и дава възможност на всеки да бъде активен, без значение от възрастта, пола, физическите възможности, социалния статус и това дали събитието е дигитално или ще се проведе физически.

Кампанията NowWeMOVE и MOVEWeek е визия, в която секторът „спорт за всички“ намира начини за сътрудничество с други сектори за увеличаване нивото на физическа активност, както в България, така и в цял свят.

Повече за Спорт #БезОтпадъци :

Координатор на проекта Спорт #БезОтпадъци е сдружение BG Бъди активен, а в календара им са включени над 20 масови спортни събития в цялата страна. Сдружението организира обучение за организаторите на спортни събития, за да им покаже езика на спорта като средство за опазване на природата и градската среда по-чисти.

 

Спорт #БезОтпадъци (Sport #WithoutWaste) се финансира по програма Еразъм+ Спорт на Европейския съюз. Координатор на проекта на европейско ниво е Сдружение BG Бъди активен.No Comments

Post a Comment