Програма на сдружение BG Бъди активен

златица

Чешмата_Място Златица

ℹ Мястото е разположено в западния край на ул. “Гълъбец“, в пряка близост до популярната “Кър чешма“, ЖП линията София-Карлово и река “Балъм дере“

📌Мястото в Златица вероятно е едно от най-необичайните публични пространства за целия проект. То е разположено в периферията на градчето, в непосредствена близост до река и железопътна линия. Динамичният характер на мястото и многобройните обсъждания с местните граждани по време на различните етапи от процеса доведоха на няколко пъти до промяна на общностната дизайн визия. В края на краищата, проектното предложение се фокусира върху тематично разграничаване на пространството в различни зони – водна зона, зона романтика, зона за отдих и т.н.

➡Пространството над чешмата бе почистено, бе засадена нова декоративна растителност, поставена стара каручка с цел украсяване и създаване на уют и бяха поставени няколко нови пейки за почивка. Направена и инсталирана бе карта на туристическите маршрути в района на Златица тъй като мястото представлява важна отправна точка за много местни туристически пътеки. Оградата около чешмата бе обновена, а бетонната ѝ площ бе разширена, за да се предотврати наводняване от реката. От друга страна, за да осигурят по-добри условия за посетителите да седнат и прекарат повече време в пространството, бяха създадени нови пейки, маса и кош за отпадъци. Друга интервенция целяща подобряването уюта на мястото бе засаждането на лозница и изграждането метална структура, които след няколко години да оформят асма над чешмата, която да осигурява приятна естествена сянка на мястото.

Останалите интервенции, осъществени в различните зони от пространството, бяха свързани с подобряване на ландшафта, поставяне на допълнителни елементи на градския дизайн с различна функционалност и разкрасяване на съществуващия мост и прилежащия надлез. Всички тези намеси допринесоха за оформянето на една страхотна зона за отдих.

➡В Златица имахме удоволствието да работим с Miletiya.На терен процесът ‘placemaking’  бе воден от експерта Ангел Бондов от сдружение |Не|Формално.

ℹ„_Място – Доброволчество с въздействие“ се ръководи от сдружение “БГ Бъди активен” и бе осъществен с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation

златица

No Comments

Post a Comment