Програма на сдружение BG Бъди активен

Как да направим плажни чанти и играчки за плажа от пластмасови бутилки и туби за вода…

Креативни идеи за превръщането на пластмасови бутилки и туби за вода в плажни чанти и забавни играчки за плажа.

  Вече сме в разгара на лятото и нямам търпение да посетим морския бряг. Задължително за приятното прекарване на всички е осигуряването на забавление за най-малките членове на семейството. Вижте моите идеи за плажни играчки, изработени от пластмасови бутилки.

  Кофичка с лопатка

  За кофичката ви е необходима по-голяма бутилка от вода. Аз използвах такава от 2,5 литра. За лопатката използвах бутилка от сода, тъй като е малко по-твърда от останалите и е по-подходяща за целта.

Отрежете дъното на малката бутилка. Изрежете малко от едната страна, така че с нея да може да се загребва. Отрежете горната част на голямата бутилка. Дъното ще ползваме за кофичка. Пробийте дупка от едната страна на кофичката и завържете връв. Пробийте дупка в капачката на малката бутилка и завържете другия край на връвта. Така кофичката и лопатката ще са вързани заедно. Можете да ги украсите, за да са шарени и интересни за детето.

Корабчета и лодки

Дъното на малката бутилка, която отрязахме може да се превърне в лодка. Залепете, с помощта на силиконов пистолет сламка, а за сламката платното на лодката. Платното може да е ,например, от плат или от картон. Аз използвах  хартия тип пяна. Можете да направите лодка и от няколко капачки, отново залепени една за друга със силиконов пистолет. В капачката по средата отново залепих сламка и на нея платно на лодката.

  Можете да направите по-голямо корабче като използвате две пластмасови бутилки. Залепете ги заедно и стегнато с тиксо. Отгоре поставете пластмасова кутийка. Залепете я с тиксо. Аз използвах монтажно тиксо в различни цветове, за да стане весело и цветно корабче. Отново поставих сламка и на нея платно.

Със сина ми изпробвахме корабчетата на малък надуваем басейн на терасата. Много му хареса и дълго време не можа да се откъсне от играта. Използвахме и няколко фигурки на различни животни, които поплаваха с шарените лодки и корабчета.

Бонус  идея: От горната част на голямата бутилка, от чието дъно направихме кофичка, реших да направя висящ моливник в нашето лятно арт и крафт кътче на терасата. Така след рисуване и оцветяване бързо ще прибирам флумастерите и пастелите и на масата ще има повече място за всичките ни творчески дейности.

Направихме си чудни играчки за плажа! Сега е моментът да направим и страхотна чанта, с която да пренасяме лесно плажните играчки и която ще ни позволи да ги измием бързо и лесно без дори да ги вадим от нея. Предлагам ви да си направите чанта от най-неподозираната част на пластмасовата бутилка. И това е рингчето, което свързва капачката за шишето. Ще ви трябват голям брой рингчета. Аз впрегнах цялото си семейство, приятели и познати и ми отне доста време да ги събера. Трябваха ми повече от 200 броя рингчета. А ако искате чантата да е по-голям размер ще ви трябват и повече. 200 броя шишета са доста голям брой и заемат много място. За чантата ми трябваха само рингчетата. Запазих капачките и ще участвам в кампаниите за тяхното събиране. Нямаше как и къде да съхраня бутилките, така че ги събрах и изхвърлих в жълтия контейнер за рециклиране.

  А ето как рингчетата се превърнаха в чанта. Необходими са ви тъй наречените свински опашки. Успях да открия цветни опашки и чантата стана много цветна и симпатична. Всяко рингче се свързва със съседните на него рингчета докато се получи желаният размер на чантата. В моята чанта редовете са 20 на брой и са съставени от по 10 рингчета.

След като затегнете свинската опашка, отрежете оставащата, стърчаща част. Можете да напрвите две къси (аз използвах дръжките от тубите за вода) или една дълга дръжка или и двете ако имате достатъчно рингчета. И готово! Вече имате удобна чанта за плажните играчки, с която лесно ще отмивате пясъка без дори да ги вадите. Чантата е много здрава и през останалата част от годината можете да я ползвате за покупки, вместо найлонова торбичка.

  Ето и още едно предложение. Този път за раничка за плажа, а и не само, направена от пластмасова туба за вода. Необходими са ви парче плат,  връзка и рингче за затварянето и въженца за презрамки.

Направете подгъв с ширина около 2 см. по дължината на плата. С помощта на безопасна игла мушнете връзката в подгъва, издърпайте от двете страни и поставете рингче или стопер.

Залепете плата за тубата с помощта на силиконов пистолет. Пробийте две дупки в горната и долната част  на тубата и мушнете презрамките.

Готово! Вече имате раничка от туба за вода. Получи се много добре и е много здрава. Ако направите раничка за плажа за всички членове на семейството, всеки ще може сам да си носи принадлежностите за плажа.  Дъщеря ми си постави и няколко пинчета за украса и така допълнително заздрави прикрепването на плата към тубата. Разбира се, можете да си ползвате раничка и в ежедневието. В нея се събира доста багаж и е супер оригинална и интересна.

За кратко веме и без много усилия се сдобихме със страхотни аксесоари. Вече сме напълно готови и екипирани за едно приятно прекарване на морския бряг. Очаквайте и следващата ми статия, в която ще ви предложа страхотни идеи за преизползване на кенчетата с разхладителни напитки, които консумираме доста през лятото…

автор: АНТОНИЯ МИРЕВА

No Comments

Post a Comment