Програма на сдружение BG Бъди активен

световен ден на рециклирането

България отбеляза Онлайн световния ден на рециклирането

На 18 март отбелязахме Онлайн Световния ден на рециклирането. Официален представител за България на глобалното събитие беше БГ Бъди активен. Сдружението активизира мрежата  си от партньори в градовете Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра, които станаха посланици на идеята.

Планирана беше мащабна кампания из цялата страна – бяха привлечени много активисти, доброволци и училища, които да проведат почистващи събития, работилници за рециклиране, претворяване на отпадъци и различни артистични намеси, свързани с темата за рециклирането.

Световен ден на рециклирането

Поради обявената карантина, последвала с навлизането на коронавируса, концепцията на събитието беше сменена и то се проведе онлайн. 

През цялата седмица от 16 до 23 март в социалните мрежи бяха публикувха съвети, свързани с това, как да съумеем да промененим навиците, свързани с отпадъците докато си стоим у дома. Призивите бяха насочени към редуциране, повторна употреба и рециклиране на отпадъците, които ежедневно произвеждаме в домакинството.

По време реализиране на онлайн кампанията, се присъединиха множество поддръжници на рециклирането и повторната употреба на отпадъците. Те променяха своите профилни снимки, слагайки предварително изработената от БГБА рамка Герой на рециклирането.  Някои от тях споделиха своя личен пример по темата: изработване на маски от плат, игри за деца за разделно събиране на отпадъци, изработване на играчки от пластмаса, включване на живо от работилница с машина, рециклираща пластмаса и много други. 

герой на рециклирането

Пловдив, Добрич, Шумен и три организации от Варна представиха  кратки видеа и публикации със своите Герои на рециклирането (#RecyclingHeroes), което беше и темата на глобалната инициатива тази година.

Партньорите от Силистра представиха онлайн изложба на артистични произведения, направени от отпадъци, както и модно ревю с представяне на модели дрехи, изработени от найлон и картон. 

С отбелязването на Онлайн – Световен ден на рециклирането България- наистина се надяваме да сме успели да дадем #ДобрияПример, представяйки ви нашите „Герои на рециклирането“ и множеството креативни и артистични практики, които всеки човек може да приложи в ежедневието си.
Поради голямата активност, цялата седмица продължи под знака #RecyclingHeroesBulgaria!
Благодарност към партньорите ни СНЦ ,,Дуросторум-Дръстър-Силистра“ Приятели на Морето – Варна Подобри Зеленият пламък/The green flamePower Jump Muzza Фондация Мейдей – Mayday Foundation Зелени мотиви – Green Motives и всички посланици, Герои и активисти, допринесли за разпространяването на добрите практики! #БезОтпадъци

No Comments

Post a Comment