Програма на сдружение BG Бъди активен

принципи на placemeking

10-те принципа на Placemaking-а

Placemaking е процес, който се възползва от силата на изкуството, културата и творчеството, за да служи на интереса на общността с цел придвижване към по-широка програма за промяна, растеж и трансформация по начин, който също изгражда характера и качеството на място. Акцентът се поставя върху даване на поле за изява на младите хора, чиято задача е, посредством работни срещи и обществени обсъждания, да решат как биха искали да изглежда тяхното “място”.

ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА PLACEMAKING:

Подходът на Placemaking може да бъде трамплин за общността съживяване. Представяме ви 10 принципа на placemaking , които дават насоки за успешно „място-изграждане“ чрез интегриране на различните мнения,  превеждане на тази визия в план и програма на приложения, и осигуряване на устойчивото прилагане на плана.

  1. Общността е експертът

Хората, които използват публично пространство представляват най-ценния критерий и ресурс за това как ще функционира дадената площ. Те също могат да помогнат за идентифицирането на проблемите, които са важни, за подобряване на пространството. Разкриването и включването на техните идеи и таланти е от съществено значение за създаването на мястото

  1. Вие създавате място, а не дизайн

Дизайнът е важен компонент за създаване на място, но не е единственият фактор. Осигуряване на достъп и създаване на активни приложения и  икономически възможности за използване на мястото често са по-важни, отколкото дизайна.

  1. Вие не можете да го направите сами

Едно „добро“ публично пространство изисква партньори, които да допринeсат с иновативни идеи, финансова или политическа подкрепа, както и дейности от помощен план. Партньорите също така могат да разширят влиянието на гражданско пространство чрез координиране на графиците за програмиране.

  1. Винаги ще има хора, които ще кажат: „Това не може да се направи.“

Всяка общност има скептици. Когато някой казва: „Това не може да се направи“, това обикновено означава: „Никога не съм правил нещата по този начин преди.“ Идентифицирайте лидери в общността, които споделят вашето виждане и изграждане на подкрепа.

  1. Можете да видите много чрез взискателно наблюдение и креативно мислене

Хората често хвърлят извънредни усилия, за да се адаптират мястото, за да отговаря на техните нужди. А един прост повдигнат бордюр може да се използва като място за сядане. Наблюдавайте пространството, за да го използвате максимално.

  1. Разработване на визия.

Визията трябва да се определя от хората, които живеят или работят в  близост до мястото.

  1. Разположение на „триъгълника“

Понятието триангулация се отнася до намирането елементи по един или друг по начин, което насърчава активност. Например, една пейка, контейнер за боклук , или кафе павилион поставен в близост до автобусна спирка са по-удобни за ползване ако са поставени един до друг , отколкото ако те са изолирани един от друг.

  1. Започнете с петунии.

Прости, краткосрочни действия, като например засаждането на цветя могат да бъде начин за тестване на идеи и насърчаване на хората да мислят. Тези действия осигуряват гъвкавост, за да се разшири пространството чрез експериментиране, оценяване и включване резултати в следващите стъпки и дългосрочно планиране.

  1. Парите не са най-важното

Липсата на пари често се използва като извинение за бездействието. Средствата за чисти подобрения на публичното пространство често са оскъдни. Мястото, нивото на активност, и видимостта на обществени места, съчетани с желанието да се работи в тясно сътрудничество с местните партньори, са най-важното за да активирате и да подобри тези пространства.

  1. Местата никога не са завършени.

Около 80 процента от успеха на всяко публично пространство може да се дължи на неговото управление. Това е така, защото използването на „добри места“ се променя ежедневно, ежеседмично и сезонно . Тук най-важна е гъвкавостта.

За проекта на сдружение BG Бъди активен – „_The Spot/_Място“ прочетете ТУК

Още полезна информация за Placemaking можете да намерите ТУК

Ако имате въпроси относно проекта The Spot пишете ни на [email protected] 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.