Програма на сдружение BG Бъди активен

паркинг ден

НАРЪЧНИК ЗА ПАРК(ИНГ) ДЕН

Ресурси за общини

На 18 септември в Пловдив отново ще се проведе PARK(ing) Day – глобално, ежегодно събитие, в което граждани, артисти, активисти, обществени и частни организации си партнират в преобразяването на паркоместа, като ги превръща в публични градски пространства.

PARK(ing) Day насочва вниманието към нуждата от повече градски места, които имат свободен и отворен достъп, където местните общности имат пряк достъп до културни събития и инициативи, с които да подобрят качеството на живот в града.

Проектът стартира през 2005 г. по идея студио Rebar в Сан Франциско и бързо се развива, превръщайки се в световно движение. В България хепънингът се провежда от 2011 г. насам и се осъществява от Фондация „Кредо Бонум. През 2019г., БГ Бъди активен също се присъедини към това вълнуващо събитие, представяйки платформата Аз, Ти, Пловдив!(- за Чиста ЕСК Пловдив 2019) През тази година сдружението е организатор на инициативата за Пловдив като ще преобразят в градинки, арт-инсталации или нещо друго. Мисията на деня е да провокира хората да преосмислят градската среда и поне за ден да изберат зеленината и сянката пред удобството на автомобила. Програмата _Място България ще преобразят паркоместата от няколко централни улици в Пловдив, като кътовете ще бъдат в най-различни теми. Обединителният елемент ще бъде посланието #БезОтпадъци, като всички места ще разполагат с кошчета за разделно събиране на опаковки, а доброволците на _Място България ще учат гражданите на това защо и как можем да намалим отпадъците в ежедневието си и как да направим града ни по-чист и по-красив.Освен всичко те са подготвили полезна информация и образователни инициативи за рециклиране и намаляване на отпадъците.

За да спомогнем за максимален успех на вашия ПАРК проект, разработихме този удобен наръчник. Прочетете го внимателно и го носете със себе си за бърза справка, докато се занимавате с планирането на вашия ПАРК.

Рискувайте – изтеглете наръчника. Изглежда, че имате сериозен интерес за преобразяване на почасово паркомясто? Чудесно! Поздравления и благодарности за проявения интерес относно изграждането на ПАРК(инг) място в местния градски контекст!