Програма на сдружение BG Бъди активен

Шишеяд в Асеновград стимулира хората да рециклират отпадъците си

Община Асеновград постави огромна метална бутилка за рециклиране на PVC шишета, носеща името „Шишеяд“. Това е поредната иновативна стъпка, от страна на отдел „Екология и околна среда“, за подобряване и опазване чистотата на градската среда. Бутилката е монтирана в Градския парк с идеята тя да бъде достъпна и разположена на място, което се посещава от много и от различни възрастови групи хора. В нея ще могат да се поставят само PVC шишета, които задължително трябва да са компресирани (смачкани). Целта е съоръжението да може да приеме по-голямо количество, което после по-лесно да бъде рециклирано.

С поставения Шишеяд, община Асеновград се присъединява към кампанията на сдружение „BG Бъди активен“ – “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!“, която се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Кока Кола“. Идеята е част от програмата на сдружението „Място България“. Кампанията се провежда за пета поредна година и обединява малки и големи зад каузата за разделно събиране на опаковките.

Призовават се гражданите да се възползват от възможността. Целта е да се намали замърсяването и броят на PVC бутилките, които се изхвърлят нерегламентирано по улици, паркови пространства и дори в планината. Шишеядът е интересна жълта арт инсталация за събиране на пластмасови бутилки. Височината й е 132 см. и е с диаметър 68 см. в най-широката си част. Има цилиндрична форма и тежи 15 кг. Вместимостта й е около 25 кг. смачкани пластмасови бутилки или около 1000 броя шишета общо. В цялата страна до момента има 60 Шишеяда, разположени в 30 различни населени места – площади и градски зони, училища и детски градини, гостуващи арт инсталации на различни събития.

Община Асеновград изразява надеждата си, че асеновградчани ще подкрепят инициативата и заедно, с общи усилия, ще допринесем за по-чиста и приветлива градска среда. В лицето на местните жители администрацията счита, че ще открие верен партньор в успешното реализиране на кампанията. Община Асеновград отправя предизвикателство пред жителите, като поставя цел – Шишеядът да „изяде“ поне 15 кг. бутилки, като ежемесечно ще се предоставя информация на обществеността дали резултатите са постигнати.

 

„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е кампания на сдружение „BG Бъди активен“, която се осъществява с подкрепата на Фондация „Кока-Кола“.

Партньор на кампанията е Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Медиен партньор на кампанията е „Дарик Радио“.

No Comments

Post a Comment