Програма на сдружение BG Бъди активен

Активните жени на Пловдив правят града ни по-красив… буквално!

Амбициозна женска инициатива почиства парк Розариум

Парк Розариум и прилежащите към него райони ще бъдат почистени от доброволци следващата сряда, 10-ти септември.

  Зад инициативата стоят екипите на две организации с активни дами в екипите си – БГ Бъди активен, координатор на програмата _Място България и Академия Екатерина Каравелова. Събитието е част от кампанията Junk Around на БГ Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.

   С дългосрочната програма _МЯСТО България, от БГ Бъди активен се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда. След неимоверния успех на платформата за чиста Европейска столица на културата – Аз, Ти, Пловдив! през 2019 и тази година екипът на сдружението продължава да въвлича доброволци, граждани, бизнес и администрация в името на каузата.

 В това издание те са намерили съмишленици – дамите от Академия Екатерина Каравелова, които са се посветили на овластяването на момичета и жени чрез разработването на различни социални платформи, общностни формати и обучения, чрез които да стават по-уверени в способностите си, да изразяват мнението си, да преследват целите си и да адресират проблемите на техните общности. Включват се в събитието, за да вдъхнат увереност на хората, че те държат промяната в ръцете си.–  “Обичаме Пловдив и искаме града ни да има все по-добра градска среда. През годините БГ Бъди Активен е показвала най-различни иновации в тази насока и когато получихме покана да се включим в  кампанията Junk Around приехме с голяма радост, защото е важно все повече хора да си “изцапат ръцете” и да се включат активно в процесите на социална промяна. Знаете ли, че има доказа директна връзка между замърсяването на околната среда и здравето на жените?  На събитието ще засегнем и тази тема, защото, освен че, като жени сме по-засегнати, вярваме, че имаме и важна роля в намирането на решения на местно, национално и глобално ниво.”, споделя Марина Кисьова де Хеус от Академията.

С цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците и да бъдат въвлечени в почистване и поддържане на междублоковите пространства, събитието е отворено за всички желаещи и ще бъде със забавен и обучителен характер, за да съчетаят полезното с приятното.  Акциите са съпроводени от музика, а най – активните включилите се в тях получават подаръци под формата на растения за засаждане, кошчета, картички със семена или други. Организаторите канят всички желаещи да се включат на 9-ти септември от 18 часа.

*Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и ще има осигурени дезинфектанти.

_МЯСТО България се реализира благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

Повече за Академия Екатерина Каравелова:

В Академия ‘Екатерина Каравелова’ са се посветили на овластяването на момичета и жени чрез разработването на различни социални платформи и обучения, с които момичетата и жените стават по-уверени в способностите си и да изразяват мнението си. През 2018 създават социалното събитие “ТЯ в Пловдив”, а две години по-късно дейността им чрез “ТЯ в…” се простира в 11 града.. Повече за тях и тяхната кауза на www.sheinbulgaria.org

Историята на “_Място България”

  “_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки  подхода на т.нар. placemaking (местоправене). Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.

thespot.bgbeactive.org

Facebook – Място България

No Comments

Post a Comment