Програма на сдружение BG Бъди активен

обществена дискусия-Берковица

Проектът _Място в Берковица ще се бори с паркиралите коли в парка

Градинката зад бившето заведение „Елит“, междублоковото пространство до пл. „Мрамор“ в гр. Берковица ще бъде обновена по проект „The Spot”. Това ще се случи на база желанията, нуждите и препоръките на местните жители. На 27 юли бе проведена обществена дискусия между живущите в квартала, която събра жителите на самото място.

По време на обсъждането гражданите изказаха своите възражения най-вече за нелегално паркиралите коли в озеленените площи (т.е. в самото парково пространство). Всички присъстващи местни хора бяха на мнение, че това не е правилно и колите трябва да бъдат премахнати. В допълнение дискутирахме с главната архитектка и зам.-кмета какви са конкретните ни намерения: да ремонтираме пейките, да засипем алеите с трошен мрамор, да направим игрище за панна, дървена катерушка от греди, пейки под дърветата, тенис маса, голямо поле за шах и рамки за изложба на открито. Дискусията се завъртя около неподдържаната зеленина и как да спрем колите да паркират незаконно. Вариантите, които бяха дискутирани са: жив плет, антипаркинг колчета, кашпи с цветя.

обществена дискусия-БерковицаОт 30 юли до 6 август базирайки се на  желанията и предложенията, събрани през втория Етап на проекта, пространството ще бъде физически обновено, за да бъде пример за цялата общност как с общи усилия и доброволчески труд може сами да направим промяната и да подобрим средата си на живот.

Откриването (19 август) на _Мястото ще бъде по време на Арт Фест Берковица , който ще се проведе 0т 17 до 20 aвгуст, а програмата ще бъде разнообразна, креативна и ще предостави на децата и младите хора достъп до изкуство, спорт и забавление.

ВИЖТЕ видео от общественото обсъждане:

[iframely]https://www.youtube.com/watch?v=uKXSJ8t0OjI&feature=youtu.be[/iframely]

Откриващото събитие ще бъде и по време на „Активна Събота в Берковица 2017“. То ще включва традиционни и модерни стилове в изкуството, спортни и социални дейности като са поканени както децата, изградили мястото, така и каките, батковците и родителите им, бабите и дядовците и деца в неравностойно положение.

Активните дейности от програмата включват:
– уроци и турнир по джаги със спортен клуб „Джа-Ра“ и Black Games
– скейтборд уроци и скетборд шоу с High Five Skatepark от София
– слаклайн уроци и демонстрация
Специално място в програмата има и цирков спектакъл с Cirque De La Lyulin, млади циркови артисти с иновативни и класически умения в сферата на цирковото изкуство, които са подготвили забавна, интерактивна циркова програма. Ще има и обучителна част за всички желаещи.

Предвидени са допълнителни награди за най-активните и успешни участници.

За „Активна събота“:

Инициативата „Активна събота“ се организира в България от 2014 г. Поредицата спортни събития на открито е част от кампанията “Wake Your Body”, която се организира от сдружение „BG бъди активен“ и Coca-Cola. Програмата е насочена към по-малките градове в страната и обхваща различни възрастови и социални групи.

 

За проекта „The Spot“

“_The Spot” е най-новият проект, иницииран от сдружение „BG Бъди aктивен“, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking – движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Проектът се осъществява в България с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.

Повече за проекта може да прочетете тук

 

Повече за Арт Фест Берковица:

Интернационалната арт платформа Арт Фест Берковица стартира през 2016 и тази година се завръща, отново обединявайки стрийт арт, модерни и експериментални арт форми.Над 30 артисти от Европа ще превърнат фестивалния ареал на местната обсерватория, зад областта Малинарката в Open Air галерия на всеобхватното модерно изкуство.

Под формата на алтернативни културни събития, арт пърформанси, концерти, уъркшопове, работилници, пленери и изложби, арт фестивалът ще събере както деца, така и техните родители и ще ги срещне с творци от различни сфери на изкуството от страната и чужбина.
Арт Фест Берковица цели да предостави на децата и младите достъп до изкуство, както и да задълбочи познанията и интереса им в тази сфера!

 

No Comments

Post a Comment