Програма на сдружение BG Бъди активен

mars

6 причини да чистиш след кучето си

Денят е прекрасен, а ти току-що излезе от къщи. Усмихваш се на преминаващите хора, облян си от слъчневите лъчи. Затваряш очи. Вдижваш дълбоко… О! Познат аромат! Направил си само крачка от входната врата, а вече си настъпил две .. кучешки изпражнения.

Това е една от сцените, които те карат да почервенееш и да започнеш да редиш различни мантри отнасящи се към хората които не почистват след своите кучета (и тените майки).

Но по-важното в случая е, че почистването след кучето помага да бъде предотвратено разпространението на паразити и болести, които могат да навредят на вашия и чуждите домашни любимции. Да, могат да навредят и на хората, особено когато животинските отпадъци се натрупват на обществени места и публични пространства.

Представяме ти 6 причини, поради които е задължително да чистиш след домашните си любимци

#1 Очевидното

Да започнем с причината, че много от нас са съвестни и това е любезност. Честно казано, миризмата и потенциалът да съсипем нечии обувки са достатъчни, за да накарат повечето стопани да си носят от онези важни торбички за кучешки отпадъци, независимо къде се скитат заедно с четирикракия си приятел.

#2 Заболявания, предавани от куче на куче

Едно от най-заразните и агресивни заболявания, които могат да бъдат предадени на куче е парвовирусът. Контактът с изпражнения на болен домашен любимец може да представлява риск за млади и/или неваксинирани кучета.

#3 Паразити и болести, които също са зоонозни

Зоонотичните заболявания са заболявания, които могат да се разпространяват между животни и хора. Тук става въпрос за паразити и други гадни организми, които могат да причинят силна диария, повръщане и дехидратация при хора и домашни любимци, като Е. coli, Giardia и Salmonella.

#4 Законът

В общински паркове, както и в много други обществени или частни пространства, почистването след вашия космат приятел е задължително. Това е описано в закон и може да доведе до глоби, ако бъде игнорирано. В България по Закона за ветеринарномедицинска дейност, чл.172(изм. – ДВ, бр.84 от 2007г.) ал.1 – „Собствениците на домашни любимци са длъжни да вземат мерки животните да не замърсяват обществени места, като почистват след тяхната дефекация“

#5 По-малко вредители

От мухи до комари, няма край в изброяването на нежеланите летящи и пълзящи вредители, които биха искали да се мотаят около кучешкото ако. И както знаете, насекомите и паразитите са нежелани гости, които могат да представляват риско от заболявания (като сърдечна болест например).

#6 За създаване на по-удобни места за домашни любимци

Един от най-добрите начини да промените сърцата и умовете на хората със заведения, които имат политика за недопускане на кучета е чрез вашият собствен етикет. Много паркове, заведения, хотели и други места за забавление приветстват добре поддържани домашни любимци именно поради простата любезност и отговорност на добре възпитани собственици на домашни любимци.

За безопасността, спокойствието и поддържането на чиста и красива среда ви напомняме да почиствате след домашните си любимци. За съжаление в Пловдив няма много обособени пространства за тяхната разходка, за това често срещаме четириногите приятели в градската среда и на разходка на някое от тепетата. Младежки хълм е едно от тях. Както знаете подножието на хълма ще бъде домакин в последните три дни на Eвропейската седмица на движението Move Week в Пловдив. Приветстваме всички отговорни стопани с отношение към чистата среда и здравословен начин на живот да заповядат на поляната (29,30 и 31 май), като ги призоваваме да поспортуват заедно със своите четириноги приятели и ги поощряваме в почистването след тях.  Повече за програмата на дигитално и физическо ниво можете да следите във Фейсбук събитието Move Week Пловдив 2020

No Comments

Post a Comment