Програма на сдружение BG Бъди активен

5 ИДЕИ ЗА PLACEMAKING ПРЕЗ ЛЯТО 2020

Идеи за промяна на средата, която обитаваме. Лято е и възможностите са много, стига да спазваме изискванията за полезна социална дистанция! 

На първо място:

Първата важна стъпка е да разгледаме града или мястото, на което живеем, с критично око. Кое от местата, които виждаме всеки ден или които на първи поглед изглеждат занемарени или пък с една-единствена функция (например паркинг), са добър материал за промяна и градска намеса? Ако все още не ви хрумва нищо, може би предложенията по-долу ще ви вдъхновят да намерите своето място.

Бомбардировка със столове (Chair bombing)

Въпреки агресивното си наименование, това предложение за летен placemaking е съвсем мирно, приятно и вдъхновява за почивка. Състои се във временно поставяне на столове на места, които са подходящи за отмора – под сянката на дърво или на малък градски площад, а защо не и в градината! Този тип творческа градска намеса позволява на хората да поседнат, да поприказват и да се насладят на лятната вечер или приятната атмосфера наоколо, без да се налага да чакат и да се борят с бюрокрация, докато подобен проект бива одобрен и изпълнен. На някои места се прави и през нощта, не защото нарушава някакво правило, а защото летните вечери приканват към сладки приказки.

„Бомбардировката със столове“ събира всякакви видове столове, а като приятна добавка към атмосферата са гирляндите от лампички; на някои места, дори магазините наблизо „участват“ предоставяйки едно или две места за сядане.

Ден на паркинга (Park(ing) Day) и Парклети (Parklets)

Организира се всяка година, по време на третия петък от месец септември, в световен мащаб. Този вид тактически урбанизъм произхожда от Парклета, като уникален начин да обособим места за забавления и почивка. В тази негова разновидност се закупуват няколко паркоместа (от паркинги с платен достъп или след договорка с магазин с паркинг площи) и върху тях се разполага кътчето за почивка – може да е няколко квадратни метра изкуствена трева и няколко шезлонга, придружени от портативна озвучителна уредба – и мястото е готово.

Парклетът, от който тръгва идеята, е временно използване на паралелните паркоместа от улицата, върху които се разполагат места за сядане – преносими столове и пейки, маси, чадъри, постелки, саксии с растения и други удобни мебели и оборудване. Някои от тях се пренасят на ръка, а има вариант и да пристигнат като готова инсталация, ако паркирате платформа, камион или друго интересно приспособление. Продължителността на тяхното съществуване зависи от договорката ви с общината, но и най-продължителните форми на парклет живеят до началото на зимата.

Вижте още как сами да направим Парк(инг) ден – един полезен наръчник, който създадохме през 2019-та

Парк(инг) ден в България – полезен наръчник

идеи за placemaking

Типичен парклет, появил се върху паралелно паркомясто на улицата, Пловдив

„Оживени улици“ (Streets Alive)

Това градско явление има разнообразни форми и вариации по света, някои го наричат „отворени улици“, други – Ciclovía, при нас също се е проявавало във вида на уличните фестивали София Диша или Капана фест.

Идеята тръгва от Колумбия, където в три града – Богота, Меделин и Кали – всяка неделя и по време на празник се затварят улици в различни квартали за периода от 7 сутринта до 2 следобед. Общността съзира възможност да се възползва от празните улици, като довежда кратките placemaking инициативи до съвършенство – из кварталите никнат сцени, появяват се спотове за спорт, йога, аеробика и други; свирят банди, организират се събития за деца, различни кулинарни инициативи предлагат вкуснотии от цял свят. Някои от най-посещаваните и добре измислени инициативи си завоюват трайно място в общността и така правят същинския placemaking успешен.

В Богота посещаемостта на Ciclovía в неделния уикенд стига до 2 млн души (30% от населението), които посещават различни инициативи, разпрострени върху 120км затворени улици.

улици
placemaking

Кулинарни фестивали (Food Festivals, Beer Gardens, Food Trucks и други)

Храна, храна, храна…плюс бира, вино и освежаващи напитки – никой няма да ги откаже в прохладна лятна вечер, когато е навън със семейството си и приятели, или просто на разходка из квартала. Вкусната храна е гарантирана съставка за успешно събитие. През изминалите години мобилните магазинчета за храни и напитки набраха популярност. Пътуващите „камиони за храна“, адаптирани да приготвят и продават всякакви комбинации – от крафт бира до сладолед, сладкиши и бургери, са добре дошли навсякъде, достатъчно е да им посочите къде да паркират. Подходящите за това места са близо до паркове, паркинги, площади и други – ако сте близо до жилищен район, съобразете се с правилата против шума.

Временни арт инсталации и изложби

Толкова много изкуство и толкова малко изложби! Арт инсталациите и уличните изложби не са само за хората на изкуството, които искат техните произведения да видят бял свят, а и за артистът, който се крие във всеки от нас. Лятното време и добрите метеорологични условия предразполагат към временни изложби, а по време на тях можете да покажете произведения от всякакъв характер – скулптури, предмети от природни материали, рисунки, инсталации от цветя, балони или цветни чадъри. Можете да организирате състезания, като например, рисунки с тебешир или изработка на бижута от природни материали. Вечерите са подходящи за светлинни творения и ефекти.

Освен всичко, изложбите и арт инсталациите те са супер вариант за жилищни зони, тъй като са вид визуално изкуство, което не пречи на никого.

atp

Някои от нещата, които ви предложихме в тази статия, вече набират сила в България, а защо вие самите да не сте сред пионерите на нещо ново, с което да направите общността около себе си по-сплотена и щастлива!

Адаптация на български: Яна Якова

No Comments

Post a Comment