Програма на сдружение BG Бъди активен

Национална среща Младежки пространства

Проектът _Място бе представен като добра практика по време на Национална младежка среща във Варна

За осма поредна година младите хора на България се събраха във Варна, за да дискутират различни теми, свързани с Младежките политики

Между 14 и 18 юни 2017 г. отново предстои да се проведе най-голямото младежко събитие в България – Национална младежка среща, на която по традиция домакин ще бъде Варна – тазгодишната Европейска младежка столица. Тази година темата е „Младежки пространства“, като представени бяха над 10 различни младежки пространства от България и Европа. Сред тях сдружение „BG Бъди активен“ представи _The Spot, целящ да създаде 10 социални пространства, привлекателни за младите, обединяващи в себе си възможности за спорт на открито, за социални контакти и възможност за културни формални и неформални изяви.

Биляна Милева и Николета Янева, координатори по проекта _Място, представиха сдружението, неговите приоритетни цели, постигнатото до сега и самия проект _The Spot – „С _The Spot, ние от BG Бъди aктивен, искаме да започнем едно ново движение и да провокираме младежите в България да проявят своята креативност, мотивация и добра воля в изграждането на място, което те да припознават като свое“. Те показаха снимки от вече изградените _Места в София, Самоков  и Сандански, като бяха показани снимки от преди и след намесите, както и извлечените изводи след откриването на местата.

По време на Националната среща над 150 активни млади хора – представители на младежки организации, както и експерти от различни институции на европейско, национално и регионално ниво,  ще работят в посока развиване на изпълнения с предизвикателства младежки сектор в страната.

Събитието бе открито от европейския комисар за образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич. Еврокомисарът смята, че е много важно да бъде чуто мнението на младите хора при формирането на младежките политики за следващите години. Наврачевич призова за обособяването на повече пространства, в които младите хора да могат да обменят идеи и опит, защото именно те играят централаната роля за формирането на бъдещето на Европейския съюз.

В Аулата на Икономическия университет във Варна  Тибор Наврачич и президентът на България Румен Радев участваха в дискусията, част от инициативата „Граждански диалог“ на Европейската комисия.

Форумът се организира от Младежко сдружение за мир на Балканите и Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“ и в партньорство със сдружение „Варна – Европейска младежка столица“, Национален младежки форум и MoveBG.

Националната среща се провежда от 14 до 18 юни, а Варна е избрана за нейн домакин, защото тази година е носител на престижния приз – Европейска младежка столица, който се дава от Европейския младежки форум.

Гледайте Livestream  от четиридневното събитие на МСМРБ ТУК

За младежките пространства:

Под младежки пространтства се разбират всички места, необходими за оползотворяване на времето на младежите и предоставящи среда за личностно и организационно развитие, споделяне и обмяна на ресурси. Всички те същевременно способстват за развиването на младежката работа и доброволчеството, както и за изграждане на социален капитал и дълготрайни взаимоотношения между млади професионалисти и организации. Такива пространства са освен образователните институции, младежките домове, читалищата, отворените младежки пространства и младежките центрове, така и все по-набиращите популярност споделени пространства и алтернативна младежка инфраструктура. Пример за младежки пространства е проектът _Mясто. Научете повече за него ТУК.

Харесайте facebook страницата на проекта и следете информацията около него ТУК

 

No Comments

Post a Comment