Програма на сдружение BG Бъди активен

[layerslider_vc id=“1″]
The Spot Project

Проектът „_The Spot“ ( _Място) цели да подобри изоставените градски пространства и да включи местната общност в обсъждане на промяната с акцент върху участието на младите хора.

 

 „_Място“ се ръководи от сдружение “БГ Бъди активен” и се осъществява с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation

ПРОЦЕСЪТ

Етап 1

Първоначално сканиране и анализ на пространството, потоци от хора, комуникации, съществуващи елементи, мащаб, потенциали.

Осъществяване на срещи и провеждане на разговори с идентифицираните заинтересованите страни, както и с евентуалните спонсори и / или страни, от които може да набавят материали.

Етап 2

Изграждане на колективна визия и дизайн за мястото с местните младежи.

Изграждане на нужното доверие в хората с цел те да се включат и при самото физическо облагородяване на мястото.

Наблягане на важността на спорта за изграждането на младежите като личности и фокус към елементи на градския дизайн провокиращи активност.

Етап 3

Физическо изграждане на мястото.

Въвличане на младежите в целия процес по изграждане на намесите с цел припознаване и осигуряване на устойчивост.

Подготовка за официалното откриване – организиране на игра / спортна надпревара с цел популяризиране на мястото.

проект Място

Лесно е да се почувстваш нежелан в място, което не е предназначено за теб и в чието създаване не си участвал. Публичните пространства са жизненоважните “трети места” за младите хора – места за упражняване на независимост и изследване на света извън дома и училищетo.

Въвличането на младежи в изграждането на пространството по техен вкус и желание е важно, тъй като предоставя възможност за придобиване на опит и знания чрез практически упражнения свързани с ежедневния живот. Възможността да работят в екип, да наблюдават, да набелязват проблеми и да откриват нови творчески решения са само част от уменията, които младежите развиват по време на проекта.

Къде са нашите места?

В продължение на две години, проектът „_Място“ се осъществи по територията на цялата страна.  Tой бе първият по рода си мащабен Placemaking проект в България, който се ангажира с подобряване на публичните пространства, инвестиране в нови и различни места, които отговарят на нуждите на местните жители, изгражда капацитет на въвлечените групи и активно въвлича младите хора от идеята до реализацията с цел устойчивост и отговорност за неговото опазване.

Точно този подход от долу нагоре прави проекта и по-различен от останалите подобни инициативи за подобряване на публичното пространството. Облагородяване на средата, базирайки се на идеите и нуждите на хората – звучи различно от общоприетата практика.

проект Място
[rev_slider_vc alias=“home-footer-slider2″]