Junk Around – Пловдив #БезОтпадъци

Правим Пловдив по-чист, по-красив и тази година

#БезОтпаъци

junk around

И тази година чрез дългосрочната програма на БГ Бъди активен _МЯСТО България, ще се опитаме да ангажираме гражданите да пазят чиста и красива градската среда. След неимоверния успех на платформата за чиста Европейска столица на културата – Аз, Ти, Пловдив! през 2019 и тази година продължаваме да въвличаме доброволци, граждани, бизнес и администрация в името на каузата, като поставихме началото на кампанията Junk Around.

световен ден на рециклирането

Какво е Junk Around?

Junk Around е кампания, включваща 15+ почистващи събития на територията на град Пловдив и областта и предвижда акции в градска среда, с фокус, насочен към кварталите и крайбрежието на р. Марица. Събитието има забавни и обучителни елементи, като съчетава полезното с приятното.  След почистванията, събитията продължават с различни активности, гостуващи лектори, уъркшопове по рециклиране и озеленяване. Почистванията са съпроводени от музика за добро настроение, а включилите се ще бъдат поощрявани с различни приспособления за поддръжка на чиста и красива градска среда. След всяко едно от събитията разделно събраните отпадъци биват извозени и предадени на предназначените за това места. 

Включи се като доброволец

Ако се припознаваш с идеите, които развиваме и по които работим ще се радваме да се присъединиш и да се включиш или дадеш предложение за замърсено място, което да стане част от Junk Around.

Това можеш да направиш като попълниш формата долу

Събития

Junk Around #1

 Младежки хълм

Първото събитие от кампанията Junk Around – серия почистващи събития в Пловдив, беше проведено в последния уикенд на май, като част от Европейската седмица на физическата активност и спорта – MOVE Week. _МЯСТОто на акцията беше подножието на Младежки хълм, а в инициативата взеха участие доброволци, деца, родители, младежи и случайно преминаващи граждани. По време на събитието бяха проведени различни активности, за повдигане на настроението, образователни Чисти игри, Active Walk Quest. Участниците събраха завидно количество отпадъци, а накрая чрез принципите на placemaking бяха оформени зелени кътове с билкова градина.

junk around младежки

Junk Around #2

_МЯСТО Тракия

Второто от серията събития Junk Around ще бъде проведено в пловдивския ж.к. Тракия на 5ти юни т.г. Локацията е специална за нас – това е _МЯСТО Тракия – едно от пространствата, които през 2019г., чрез платформата на БГ Бъди активен Аз, Ти, Пловдив! заедно с подкрепата на Община Пловдив – Район Тракия и с друда и енергията на местната общност и доброволци успяхме да (пре)създадем чрез принципите на Placemaking. През 2020г., като част от инициативата “Партньорство за красива и чиста България”, отново се връщаме на това прекрасно _МЯСТО където отново ще се срещнем с местната общност и заедно ще направим пространството по-чисто и подготвено за хубавите моменти, които предстоят през летния сезон.

Junk around Тракия

Junk Around #3

МАРИЦА

В третото издание инициативата намери съмишленици в лицето на фирма Proxiad Bulgaria, които се включиха на терен и заедно почистихме северната алея на бул. Марица от страна на Новотела. Много сме щастливи, когато реализираме идеи в партньорство с хора, които са приели присърце каузата за по-чист свят и са се ангажирали да покажат, че това е възможно!
Само заедно можем да променим навиците на съгражданите си и така да се борим за каузата Пловдив #безотпадъци
Събитията са страхотна възможност за екипна работа – сплотяват и приобщават колеги, съмишленици, съотборници и приятели. Организирай група от фирмата, в която работиш и се включете, за да направим Пловдив #БезОтпадъци ВЪЗМОЖЕН!

Junk Around #4

КЪРШИЯКА

Junk Around vol.4 ще се проведе в сряда (8ми юли) в квартал Кършияка от 18 часа.
Точната локация е площадката, разположена между ул.Стоян Заимов и “Победа”, където заедно с местните жители ще почистим мястото, за да го подготвим за предстоящото облагородяване през следващите седмици.
Очакваме всички ентусиасти да се присъединят и заедно, забавлявайки се да направим квартала по-чист и красив. Ще се погрижим за доброто настроение с музика, а за безопасността на всички ще осигурим нужните: дистанция, дезинфектанти, стикове за събиране на отпадъци.
Кършияка

За предстоящи събития или предложения за почистване на локации в Пловдив, следете сайта или ни пишете на фейсбук страницата _МЯСТО България  и събитието Junk Around!

_МЯСТО България се реализира благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола – партньор, с който от 2014г. работим в името на позитивнте промени.

coca cola foundation
1 Comment

X