Парк(a)_Място Трудовец

ℹ Мястото се намира в централната зона на село Трудовец, оформена като ансамбъл от площадни пространства, озеленени площи и обслужващи сгради. Част е от парк “Ракитин“

💡Интервенцията в Трудовец имаше за цел да подобри част от центъра на населеното място, чиято трансформация беше започнала през предишната година. Въпросното пространството представлява паркова зона с предварително съществуващи пейки, кошчета за отпадъци и няколко фитнес съоръжения. Целият ‘placemaking’ процес беше много популярен сред местните деца и младежи и затова реализираната дизайн концепция се основаваше изцяло на техните нужди и желания. Тя съчета създаването на нови възможности за спорт, удобства за отдих и други функционални подобрения на пространството.

➡Новоизградените спортни съоръжения включват: тенис на маса, лостове за упражнения, комбинирано игрище за волейбол / бадминтон, слаклайн, детска площадка за паркур, дървена стълба и греда за равновесие. Освен това бяха конструирани и подвижни столове, пейки и специални маси, които осигуряват възможност за игра на шах и “Не се сърди човече”.

➡Възможностите за отдих в пространството също бяха подобрени чрез изграждането на двоен шезлонг с размери 3,60 х 3,60 м, който бе разположен на централно място, осигуряващ възможности за наблюдение на всички спортни дейности. В допълнение, двете основни пътеки, водещи към мястото, бяха подобрени с полагане на каменна настилка. По продължение на една от съседните алеи бяха добавени три дървени информационни рамки и велостойка, изработена от рециклирани автомобилни гуми. Не на последно място в пространството бе изградена и чешма, за да задоволи нуждите на всички бъдещи ползватели на мястото. 💡Всички гореспоменати интервенции бяха добавени към съществуващите съоръжения и заедно създадоха място, което предоставя изключително богат набор от удобства за хора от всички възрасти.

ℹ В Трудовец работихме съвместно с нашите приятели от сдружение Трудолюбци! На терен процесът ‘placemaking’  бе воден от експерта Ангел Бондов от сдружение |Не|Формално.

ℹ„_Място – Доброволчество с въздействие“ се ръководи от сдружение “БГ Бъди активен” и бе осъществен с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation

Парк(a)Място Трудовец

No Comments

Post a Comment