Видин

ДоТелеграфа_Място Видин

ℹ Мястото е разположено в Крайдунавската градина на гр. Видин, до крепостната стена “Телеграф капия“. В неговия обхват попада сградата на бившата Турска поща, в момента функционираща като детски и младежки център “Библиопоща“

💡Процесът на ангажиране бе изключително успешен и бяха събрани около 600 идеи от местните хора по време на първия етап от проекта. Поради факта, че точно в тази част от градината нямаше пейки преди намесата, логично бе отчетено, че това е най-желаният елемент от местните жители. Освен това хората изявиха желание за изграждането на социално активни и вдъхновяващи места, където те биха могли да се срещат и практикуват различни културни дейности като рисуване, четене, танци и др. Това мотивира изграждането на много нови места за сядане, които целяха да се впишат изцяло в културно-историческия ландшафт на пространството, състоящ се от вековни дървета и храсти.

➡Идеята зад техния дизайн / аранжиране беше да следват формите и симетрията на тази част от градината, същевременно осигурявайки различни гледни точки към красивата заобикаляща среда. Базирано на желанието на гражданите да се обособи социално активно място и присъствието на младежкия център бе построена дървена сцена с размери 6 х 4 метра. Стълбите ѝбяха проектирани така, че да осигуряват лесен достъп до нея, а също така и да предоставят възможности за ползвателите да седнат, да легнат и да намерят момент на вдъхновение.

➡Друг основен елемент в концепцията бе да се създадат структури  за изложби на открито и да се популяризира богатата история на града и региона. Това бе осъществено чрез поставянето на 12 панела, които бяха използвани за първа изложба на тема, тясно свързана с характера на пространството – “Птици и дървета, типични за парка и историята на старата Турска поща”. В допълнение, на 10 различни места в цялото пространство бяха поставени скали от различни забележителности в района на Видин, придружени с информация относно всеки един от тях.

✅Комбинирайки функционалните с културни елементи и наличието на младежки център са предпоставки за оживяване на тази част от градската градина. Като добавим и  съществуващата паркова среда с високи екологични и естетически качества, получаваме едно прекрасно място за вдъхновение, отдих и забавление в непосредствена близост до Дунава.

ℹВъв Видин работихме с Регионална библиотека “Михалаки Георгиев”. На терен процесът ‘placemaking’  бе воден от експерта Ангел Бондов от сдружение |Не|Формално.

ℹ„_Място – Доброволчество с въздействие“ се ръководи от сдружение “БГ Бъди активен” и бе осъществен с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation

видин

No Comments

Post a Comment