fbpx

Обратно към _МЯСТО България

Има смисъл да правим малки стъпки, с които да постигнем промяна и да живеем в по-чист и по-красив град. Разделното събиране и рециклиране на отпадъците е пример за едно от многото “малки” неща, които можем да правим всеки ден, за да постигнем промяна в заобикалящата ни среда! Инициативата “Искам да съм полезен…Рециклирай ме! “ се реализира в национален мащаб със своето 4то издание през 2022

Защо организираме кампанията?

Проучване, което направи сдружение BG Бъди активен  показа че грaждaнитe  cмятaт зa нaй-oпacни плacтмacoвитe oтпaдъци, a зa cрaвнитeлнo бeзoпacни – cтъклoтo и cтрoитeлнитe oтпaдъци. Извадката даде още данни за това, че оползотворяването на пластмасовите отпадъци за създаването на нови полезни изделия е важен стимул, който подтиква населението на изследваните градове за разделното им събиране. За 82,9% от анкетираните това пряко ще повлияе на разделното събиране в дома, а 75,3% ще бъдат мотивирани и да събират изхвърлените в околната среда отпадъци:

Ако отпадъците, събирани във Вашия град се използват повторно, например за изработване на пластмасови пейки и други полезни предмети, това би ли Ви мотивирало за:

Изводът от този въпрос от проучването е, че предаването на добавенa стойност и възвръщаемостта на събраното за общността би могло да послужи като стимул за гражданите да събират разделно и съответно повишаване на нивата на разделно събиране. Така се появи идеята за кампанията “Искам да съм полезен….Рециклирай ме!”

Кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” стартира през 2019-та, като пилотното издание на кампанията премина с огромен успех в Пловдив. През втората година повторихме кампанията отново в Пловдив, а след успеха й от пилотното издание, тя се мултиплицира в още няколко града Варна, Шумен, Силистра, Пловдив. И през двете години кампанията бе с организация: гражданите бяха поканени да участват в инициативата, като събират разделно и пускат за рециклиране своите пластмасови опаковки в жълтите контейнери. В резултат на кампаниите наблюдавахме средно над 45 % увеличение в събраното количество!

През 2021-ва, освен сред граждани, кампанията протече и в заведенията/ресторанти/кафета в квартал Капана в Пловдив. Над 20 заведения станаха част от идеята, като поставиха, предоставените от нас, кошчета за разделно събиране на отпадъци в своите пространства и в рамките на 4 месеца бяха ангажирани с идеята на кампанията.

Заведенията, които  се присъединиха към кампанията получиха още пакет материали, за да улеснят своята комуникацията си с посетители и клиенти. На всички маси в заведенията бяха поставени информационни пирамиди с послание #Безотпадъци  като чрез тях тях заведенията информираха своите гости кои са стъпките за опазване на природата и градът чисти. Всяко заведение получи и специален стикер, които ще го отличи като “зелено” заведение.

В рамките на 4 месеца заведенията отчетоха около 50 000 кг разделно събрана пластмаса, метал и стъкло. Като това бе отчетено чрез предварително изготвен планер, който им предоставихме. В него те редовно записваха своите събрани количества.  Освен увеличение в събраното количество е отчетен и почти двоен ръст в качеството на сортиран събран материал, годен за рециклиране, за което знаем че е безкрайно важно, което означава, че знанието и информираността по темите кое как се рециклира, как да подготвим и сортираме отпадъците и кои отпадъци са годни за това, дават своя резултат.

През тази година кампанията ще се проведе във всички партньорски градове от проект Партньорство за красива и чиста България. Всеки от тях се включва по различен начин, чрез различни поредици от дейности. Междувременно сдружение BG Бъди активен приветства всички желаещи, независимо от населеното място, в което се намират, да се включат и да се присъединят към каузата #БЕЗОТПАДЪЦИ

Как може да се включите?

ЗА ОБЩИНИ:

BG Бъди активен отправя отворена покана към всички общини, които имат желание да осъществят различна кампания под шапката на Искам да съм полезен…Рециклирай ме! Това може да бъде информационна кампания, еднодневно или поредица от събития, дейности в учебните заведения и друго, свързано с повишаване нивото на разделно събиране и рециклиране. Свържете се с нас на [email protected]  за повече информация и за да разберете как ще ви подкрепим.

 

ЗА ЗАВЕДЕНИЯ:

Присъедини твоето заведение към семейството на Заведения #БезОтпадъци Свържи се с нас на [email protected] , за да ти помогнем с комуникационни материали и кошчета за целта, както и с безценни съвети и опит.

Наръчник за организиране разделносъбиране на отпадъците в заведения

заведения
ЗА ГРАЖДАНИ:

Събирай празни пластмасови опаковки – вкъщи и в офиса! За да те улесним сме събрали 15 съвета как да събираш разделно и да рециклираш правилно. Пускай събраните опаковки за рециклиране в жълтите контейнери ! Ако Общината в твоя град поддържа списък с контейнерите за разделно събиране за различните райони, можеш бързо и лесно да откриеш кой е най-близкият до теб. Важното е да започнеш! А след като се убедиш, че разделното събиране не е страшно, се надяваме да продължиш да го правиш.

Следи за различни тематични кампании за събиране разделно на отпадъци и не се колебай да се включиш в такива!
Споделяй с приятели и колеги!

© copyright BG Be Active, 2022

X